Hlavní obsah

Ukrajina nařídila klid zbraní v místě pádu letadla, přijedou ruští experti

Kyjev
Aktualizováno

Ukrajina ve čtvrtek přerušila na den vojenské operace v oblasti pádu Boeingu 777 Malaysia Airlines, aby tam mohli dorazit zahraniční experti. Vyhověla žádosti generálního tajemníka OSN Pan Ki-muna, který požádal, aby byl ve čtvrtek dodržován klid zbraní. Během příměří mají přijet i ruští specialisté, uvedla BBC.

Foto: Dmitry Lovetsky, ČTK/AP

Příslušníci mise OBSE hledají bezpečnou cestu.

Článek

"Zástupci Ruska se rovněž pokusí dospět k místu pádu Boeingu 777 a spolu se specialisty z mezinárodního vyšetřovacího výboru se budou snažit prozkoumat části letadla," sdělil ruský úřad civilního letectví agentuře Reuters.

Ukrajinské síly podle prohlášení respektovaly žádost generálního tajemníka OSN Pan Ki-muna zastavit boje v Doněcké oblasti okolo místa katastrofy Boeingu 777, aby tam mohli působit mezinárodní experti. „31. července vojska, která se účastní aktivní fáze protiteroristické operace ATO, nevedou bojovou činnost s výjimkou obrany vlastních pozic při napadení.“

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Kyjev se vyhlášením dne klidu snaží vyjít vstříc Nizozemsku, Austrálii a Malajsii, které kritizují, že se experti už čtyři dny nemohli dostat do místa pádu letadla. U příjezdové cesty u Šachtarsku se na počátku týdne bojovalo.

Experti se k troskám nedostali 

Podle sdělení vicepremiéra Volodymyra Hrojsmana se ale pozorovatelům z mise OBSE opět nepodařilo navštívit místo pádu stroje: „Ve čtvrtek ráno skupina mezinárodních expertů OBSE znovu nemohla navštívit místo pádu Boeingu 777. Skupinu zastavili teroristé, kteří se odvolali na to, že v oblasti, kde se nacházejí úlomky, panuje nebezpečí.” Zastavili je za Torezem.

Vedení operace ATO přitom zdůraznilo, že v desetikilometrovém pásu okolo naplánované cesty pozorovatelů OBSE zastavilo veškeré vojenské akce.

Separatisté prý příměří nectí

Separatisté podle tiskového střediska ATO příměří nectí. „Bojovníci najatí ruskými teroristy nerespektují žádné mezinárodní dohody a požadavky. Okolo deváté hodiny ranní okupanti ostřelovali ze dvou raketometů BM-21 Grad obec Pobědnoje,“ uvedla zpráva. Podle ní tím dali jasně najevo své banditské postoje vůči Ukrajině i celému světu, uvedla Ukrajinska pravda.

Toto místo však není poblíž pádu trosek letadla.

Oběti bojů

Operace proti separatistům si vyžádala životy 363 vojáků, uvedl ve středu mluvčí bezpečnostní rady Andrij Lysenko s tím, že zraněno bylo 1434 příslušníků ozbrojených složek.

Podle vysokého komisaře OSN pro lidská práva zahynulo od zahájení ATO do 26. července nejméně 1129 civilistů, zraněno jich bylo 3442.

Ve čtvrtek se také podařilo zajistit humanitární koridor do Luhansku.

Reklama

Výběr článků

Načítám