Hlavní obsah

USA obviňují Rusko z porušení dohod o strategickém odzbrojení

Washington/Moskva
Aktualizováno

Americký ministr zahraničí John Kerry v úterý hovořil se svým ruským protějškem Sergejem Lavrovem. Obvinil Moskvu, že Rusko porušuje dohody o odzbrojení z dob studené války. Lavrov to popřel.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Ministři zahraničních věcí USA a Ruska John Kerry (vlevo) a Sergej Lavrov

Článek

"Uskutečnila se výměna názorů na problematiku kontroly zbrojení," oznámila agentura ITAR-TASS ve zprávě o rozhovoru Kerryho s Lavrovem. "V této souvislosti se debatovalo také o plnění Smlouvy o likvidaci raket středního a kratšího doletu (INF)," uvedla dále s odvoláním na informace ruských diplomatů.

Smlouva ratifikovaná v roce 1988 se týkala jaderných zbraní středního doletu. Zakazovala střely s doletem od 500 do 5500 km odpalované ze země.

Nejmenovaný americký představitel už v pondělí řekl agentuře Reuters: „To je velmi vážná záležitost, a my se kvůli ní musíme teď obrátit na Rusko. Vyzýváme Rusko, aby se vrátilo k dodržování závazků plynoucích ze smlouvy a provedlo ověřitelnou likvidaci zakázaných zařízení.”

Doplnil, že otázku porušení smlouvy budou Spojené státy projednávat se svými spojenci a proberou s nimi i „dopad ruského porušení na naši kolektivní bezpečnost, pokud Rusko nebude dodržovat závazky“.

Smlouvy porušují obě strany

Nesdělil však, jak mělo Rusko smlouvu porušit. V lednu list New York Times napsal, že Moskva v roce 2008 otestovala střelu s plochou dráhou letu vypouštěnou ze země. Podle agentury ITAR-TASS se americké stížnosti mohou týkat námořní rakety s plochou dráhou letu, kterou ruská armáda vyvíjí. „Aby mohly být spolehlivě prověřeny její takticko-technické parametry, byla raketa testována na zemi, což vyvolalo nevoli Washingtonu," uvedl ITAR-TASS.

Agentura s odvoláním na ruské experty napsala, že i Spojené státy smlouvu nejednou porušily při testech antiraket, které mají likvidovat nepřátelské strategické rakety ve střední části jejich letu. Pro testy těchto zbraní Pentagon vyvíjí cvičné terče v podobě raket středního doletu. Tímto způsobem USA smlouvu INF obcházejí, uvedla ruská agentura.

Reklama

Výběr článků

Načítám