Hlavní obsah

Na Ukrajině zasáhli mikrobus s evakuovanými dětmi

Kyjev
Aktualizováno

Mikrobus, kterým se evakuovali sirotci z dětského domova v Doněcku, zasáhla v pondělí palba. Nikdo z nich ale nebyl zraněn, jak původně uvedl ředitel Střediska pro vojenskopolitická studia Dmytro Tymčuk. Zahynulo jiné evakuované dítě, když byli v pondělí odváženi potomci uprchlíků z Donbasu.

Foto: Dmitry Lovetsky, ČTK/AP

Auta podjíždějí zničený železniční most, který má zabránit příjezdu ukrajinských sil do Doněcku.

Článek

Původně se uvádělo, že se obětí střelby stal sirotek, který byl v šedesátičlenné skupině dětí z dětského domova odvážených podle dohody se separatisty z Doněcku do Mariupole. I po těch se střílelo, ale žádný nezahynul. Byli však odvezeni jinam, než jak uváděly původní informace.

„Naše zdroje se zmýlily, netýká se to sirotků odvážených z Doněcku,” upřesnil v úterý odpoledne Tymčuk. Dodal, že ”tragický případ s palbou a smrtí dítěte, o níž jsme informovali, se stala včera během odvozu dětí, jejichž rodiče se pokusili dostat z Donbasu soukromě.”

Druhá strana konfliktu se k odpovědnosti za střelbu na mikrobusy nevyjádřila.

Obyvatelé Luhansku nemohou odejít

Podle sdělení mluvčího ukrajinské bezpečnostní rady Andrije Lysenka separatisté brání odjezdu civilistů z Luhansku, na který útočí ukrajinské síly zapojené do protiteroristické operace (ATO). „Teroristé zcela zablokovali všechny výjezdy z města a nenechají odjet jediné auto. Jestliže předtím bylo možné vypravit zvláštní vlaky, nyní kontrolují nádraží a nenechají odjet jediný vlak. Na absenci humanitárního koridoru si stěžovala i luhanská radnice.

Podle Lysenka se chtějí rebelové ve městě schovávat za lidskými štíty. Naopak vyzdvihl postup sil ATO, které se zaměřují na ničení techniky separatistů a nebojují ve městech.

Města jsou ale ostřelována, což potvrzují nejen separatisté, ale i samotní obyvatelé a radnice.

Reklama

Výběr článků

Načítám