Hlavní obsah

Kolem Putina bojují o moc dvě frakce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Podle německé zpravodajské služby BND jsou náznaky, že v moskevském vedení mezi sebou intenzivně bojují o vliv u prezidenta Vladimira Putina stoupenci tvrdé linie a vedoucí ekonomičtí činitelé. Na svém webu to napsal týdeník Der Spiegel.

Foto: Alexei Druzhinin/RIA Novosti/Kremlin, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

Západní tajné služby byly na začátku ukrajinské krize přesvědčeny o jednotě mocenského bloku kolem prezidenta Putina. Nyní se ale zdá, že se v něm objevují trhliny, sdělil podle informací časopisu šéf německých zpravodajců Gerhard Schindler na zasedání zahraničního výboru Spolkového sněmu.

Podle názoru BND je zcela možné, že někteří oligarchové znepokojení sankcemi Evropské unie brzy začnou stavět ekonomické zájmy nad zájmy politické a pokusí se Putina brzdit, napsal Der Spiegel.

Evropská unie v noci na sobotu zveřejnila rozšířené sankce vůči Moskvě a separatistům kvůli jejich roli v ukrajinské krizi. Na „černém seznamu” je mimo jiné řada předních ruských činitelů, včetně šéfa kontrarozvědky FSB Alexandra Bortnikova a ředitele rozvědky SVR Michaila Fradkova, ale také 18 firem a organizací. [celá zpráva]

Německý ministr hospodářství Sigmar Gabriel v rozhovoru pro nejnovější číslo týdeníku Der Spiegel rovněž ale podpořil další zpřísnění sankcí, které by podle něj mělo být namířené především proti oligarchům. „To se nám musí příští týden podařit”, protože na nich stojí ruská politika, zdůraznil. „Musíme zmrazit jejich konta v evropských metropolích a zrušit jim povolení k překročení hranic,” dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám