Hlavní obsah

Costu Concordii čeká složitý přistávací manévr

Aktualizováno

V neděli ráno skončil svou plavbu vrak výletní lodě Costa Concordia, když dorazil do přístavu v italském Janově. Nyní jej čeká složitý přistávací manévr, který obslužnému personálu bude trvat podle dosavadních odhadů několik hodin. Poté bude vrak sešrotován, uvedla agentura DPA.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Costu Concordii čeká složitý přistávací manévrVideo: Reuters

 
Článek

Vrak doprovodily do Janova remorkéry a také desítka doprovodných plavidel. Výprava připlula bez větších problémů od ostrova Giglio, kde Costa Concordia před více než dvěma lety ztroskotala. Přistávací manévr se chystají sledovat stovky lidí, včetně italského premiéra Mattea Renziho.

Z Giglia do 350 kilometrů vzdáleného Janova vyplul vrak výletního kolosu na poslední plavbu ve středu. Sešrotování a recyklace trosek by měla trvat následující dva roky.

Foto: Stefano Rellandini, Reuters

Vrak doprovodily do Janova remorkéry a také desítka doprovodných plavidel.

Costa Concordia ztroskotala s více než 4200 lidmi na palubě u toskánského ostrova Giglio v lednu 2012. Příliš se přiblížila ke břehu, narazila na útes a začala nabírat vodu. Při neštěstí zahynulo 32 lidí. Ve městě Grosseto nyní probíhá proces s kapitánem výletní lodi Franceskem Schettinem, který je podle prokuratury za nehodu a smrt osob na palubě zodpovědný.

Turisté se hrnou do Janova 

Ze sešrotování lodi se tak stal velmi slušný byznys. Hotel Méditerranée, největší v okolí, má na víkend beznadějně obsazeno. „Máme plno, je sezóna. Uvidíme ale, jaká bude situace v následujících týdnech,“ hlásí i v hotelu Miramare.

„Jsme připraveni hostit turisty, kteří dorazí navíc,“ ujišťuje šéf asociace restauratérů Biagio Peres. „Naše město čeká jen na objevení a Concordie k tomu může být záminkou,“ dodává.

Foto: Gregorio Borgia, ČTK/AP

Turisté si fotí Costu Concordii

Janovská Nadace Primavera dokonce připravila pro zájemce mapu s místy, odkud bude příjezd Concordie do přístavu nejlépe vidět. „Zóny s ideálním výhledem jsou kruhový objezd v ulici Martiri del Turchino, cesta ke čtvrti Cep a kruhový objezd ve čtvrti Lavatrici,“ pochlubil se předseda nadace a bývalý kapitán Guido Barbazza.

Přístavní úřady na zítřek vymezily červenou zónu určenou pouze pro příjezd Concordie: nesmí se tu koupat, potápět se a je zakázán průjezd jiným lodím. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám