Hlavní obsah

Porošenko chce, aby USA sestavily koalici zemí na podporu Ukrajiny

Kyjev

Ukrajinský prezident Petro Porošenko v článku pro list The Washington Post vyzval Spojené státy, aby pod svým vedením ve spolupráci s EU sestavily mezinárodní koalici zemí, které budou podporovat Ukrajinu. Měla by zabránit teroristům, jak označuje separatisty, v dalších úderech na zemi.

Foto: Olivier Hoslet, Reuters

Ukrajinský prezident Petro Porošenko

Článek

Ukrajina přitom čelí kromě občanské války i politické krizi, když podal premiér Arsenij Jaceňuk demisi. Ukrajinský parlament se sejde k mimořádnému zasedání 31. července. Na programu jednání bude osud premiéra a ratifikace dohod uzavřených Kyjevem s Nizozemskem a Austrálií o vyslání týmu policistů a vojáků na východ Ukrajiny. Měli by tam chránit místo, kam dopadl sestřelený malajsijský boeing.

Na datu mimořádné parlamentní schůze se dohodl v pátek večer Porošenko na schůzce s Jaceňukem a předsedou parlamentu Oleksandrem Turčynovem. Na Ukrajině od čtvrtka panuje dvojvládí, když rezignaci dosavadního premiéra Jaceňuka parlament neprojednal a vláda už jmenovala Volodymyra Hrojsmana jeho zástupcem. [celá zpráva]

Porošenko žádá o pomoc

„Je důležité, aby Spojené státy zavedly ještě tvrdší sankce (proti Rusku) jako odpověď na agresi Ruska proti mé zemi,“ napsal Porošenko a dodal: ”Kromě dalších širších sankcí potřebuje Ukrajina urychlení podpory, aby nám pomohla střežit naši hranici a zmírnit konflikt.“

Vyzval přitom k široké mezinárodní spolupráci pod vedením USA: „Nyní nastal čas, aby mezinárodní společenství stálo za Ukrajinou. Aby se zastavilo Rusko, musí mezinárodní společenství postupovat jednotně.“

Porošenko je přesvědčen, že Ukrajina může pod americkým vedením a s pomocí EU omezit korupci, revitalizovat finanční sektor, reformovat energetickou politiku a liberalizovat hospodářství. Zmínil i dodávky amerického plynu, které mohou zmenšit závislost Ukrajiny na ruském.

Ukrajina opakovaně uvádí, že se Rusko přímo vměšuje do konfliktu, když nejen podporuje separatisty hospodářsky a vojensky, ale taky jsou z území Ruska ostřelovány ukrajinské jednotky zasahující v rámci protiteroristické operace (ATO) proti separatistům.

Ostřelování z Ruska a další boje

Podle ředitele Centra pro vojenskopolitická studia Dmytra Tymčuka byly ukrajinské síly v noci na sobotu ostřelovány z Ruska z minometů a raketometů Grad na pěti místech. Terčem bylo opět luhanské letiště. Střelbu přes hranice potvrzují i Spojené státy. [celá zpráva]

V Luhansku zahynulo podle Ukrajinské pravdy při ozbrojených střetech devět civilistů a dalších 29 jich bylo zraněno. Poničeno bylo 22 staveb včetně stadionu Avangardu.

V Lysyčansku se ukrajinským silám podařilo zničit několik sniperů, uvedla tisková služba ATO. Stříleli z betonového bunkru. Při čištění města se podařilo zabavit zbraně včetně minometů a automobilu Kamaz s protiletadlovým systémem Strela 10.

Nejtěžší boje probíhaly v miliónovém Doněcku, začaly hořet tři obytné domy poškozené ostřelováním. Jedná se o vytvoření koridoru bez palby, který by umožnil obnovit dodávky elektřiny do dvou čtvrtí města.

Ve Lvově stříleli na dům starosty

Násilí se přeneslo i na západ Ukrajiny. Ve Lvově zasáhla protitanková střela Mucha dům místního starosty. Poničila střechu a čtyři okna v druhém patře. Starosta v domě nebyl, byl na dovolené v Karpatech. Čin mohl být motivován politicky, ale spekuluje se o kriminálním pozadí.

Zastřelen byl starosta města Kremenčuk v centrální části Ukrajiny. Podle police by mohly oba incidenty souviset.

Reklama

Výběr článků

Načítám