Hlavní obsah

Polsko na svém území umožnilo CIA mučit podezřelé, porušilo tím lidská práva

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Štrasburk
Aktualizováno

Polsko podle čtvrtečního verdiktu Evropského soudu pro lidská práva porušilo úmluvu o ochraně lidských práv, když na svém území povolilo americké Ústřední zpravodajské službě (CIA) zadržet dvojici podezřelých z terorismu a tvrdě je vyslýchat. Mluvčí polského prezidenta v první reakci uvedla, že verdikt poškozuje image Polska.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

CIA podezřelé přepravovala po celém světě.

Článek

Evropský soud pro lidská práva rozhodl, že Polsko porušilo mimo jiné články úmluvy zakazující mučení. Ve verdiktu stojí, že „zacházení, kterému byli (dva) žalující vystaveni ze strany CIA během jejich zadržování v Polsku podrobeni, bylo mučení”.

Podle soudu se Polsko provinilo také proti právu na svobodu a vyšetření obvinění.

Z verdiktu plyne, že Polsko skutečně spolupracovalo při tajných převozech podezřelých z terorismu v letech 2002 a 2003 a že se v Polsku nacházelo tajné vězení CIA, což Varšava vždy popírala. Spojené státy již dříve přiznaly, že podezřelé členy Al-Káidy držely a vyslýchaly mimo americké území, neuvedly však, ve kterých zemích.

Stížnost zadržovaných

Saúdský Arab Abdar Rahím Našírí a Palestinec saúdskoarabského původu abú Zubajdá, kteří jsou nyní zadržováni na základně Guantánamo, se na soud obrátili s obviněním, že je CIA tajně přepravila do vězení v polských lesích, kde byli podrobeni mučení.

Vyčítají polským úřadům, že svou pasivitou umožnily, aby se oba stali obětí nelidského a ponižujícího zacházení a byli nelegálně připraveni o svobodu. Polsko mělo jejich zadržení zabránit.

Polsko tak oběma mužům musí nyní zaplatit odškodné, jednomu ve výši 100 tisíc eur (2,7 miliónu Kč) a druhému 130 tisíc eur. Rozsudek je pro zemi, která je smluvní stranou Evropské úmluvy o lidských právech, právně závazný.

Dopady verdiktu

Podle mluvčí prezidenta Bronislawa Komorowského Joanny Trzaskové-Wieczorekové ale Polsko má ještě možnost odvolat se. „Verdikt štrasburského soudu ohledně vězení CIA je pro Polsko nepříjemný, zemi finančně zatěžuje a poškozuje její image,” prohlásila podle Reuters mluvčí v první reakci Varšavy na závěr Evropského soudu pro lidská práva.

Také expremiér Leszek Miller, který existenci věznic CIA popřel, soudní verdikt odsoudil. „Rozhodnutí evropského soudu je nespravedlivé a nemorální. Je založeno na povídačkách a pomluvách a práva vrahů upřednostňuje před právy jejich obětí,“ uvedl. „Doufám, že naše vláda nikomu odškodné nevyplatí. Neměla by to dělat, protože tyto peníze by mohly skončit na kontech teroristů,“ dodal.

Bývalý ministr vnitra Krzysztof Jank mu přizvukoval. „Evropský tribunál osvobodil teroristy, ale nevzal v úvahu tisíce nevinných lidí, kteří se stali oběťmi právě těchto osob. Jakou částkou potom ohodnotí utrpení a smrt tisíců lidí, kteří zahynuli během teroristických útoků v New Yorku, Madridu a Londýně?“ prohlásil.

Rozhodnutí soudu může mít důsledky i pro další evropské země, ve kterých se údajně nacházejí věznice CIA. Podobná obvinění byla ve Štrasburku totiž vznesena i vůči Rumunsku a Litvě.

Reklama

Výběr článků

Načítám