Hlavní obsah

Mají separatisté protiletadlové střely, nebo ne? Výroky Kyjeva se různí

Kyjev

Ukrajinská vláda opakovaně zdůrazňuje, že malajsijské dopravní letadlo letící ve výšce deseti kilometrů sestřelili separatisté. Když ale separatisté ve středu ohlásili sestřel dvou bitevníků Su-25, Kyjev uvedl, že rakety byly vypáleny z Ruska, protože separatisté žádné střely, které by mohly zničit tak vysoko letící cíle, nemají.

Foto: icorpus.ru, ČTK/AP

Separatisté u trosek sestřeleného bitevníku Suchoj Su-25 u Saur-Mohyly

Článek

S tvrzením, že byly rakety proti bitevním strojům suchoj vystřeleny z Ruska, přišel už ve středu mluvčí ukrajinské bezpečnostní rady Andrij Lysenko: „Podle předběžných informací se střílelo z území Ruské federace. Podle předběžných informací tyto letouny nesestřelili teroristé, protože jejich ruční protiletadlové rakety nemají takový dostup. Letadla byla sestřelena ve výšce 5200 metrů mocnějším protiletadlovým systémem.” [celá zpráva]

U ručních protiletadlových střel Igla a Igla-S, které separatisté používají a s nimiž sestřelili několik nízko letících letadel a vrtulníků, se uvádí výškový dostup okolo 3,5 kilometru, i když dostřel činí pět kilometrů.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

BEZ KOMENTÁŘE: Trosky malajsijského boeingu zůstávají stále v poli na místě neštěstí

Podle Lysenka sice stroje byly sestřeleny v prostoru Saur-Mohyly, kde působí separatisté, ale rakety byly vypáleny zpoza hranice. Mluvčí podle Ukrajinské pravdy dodal, že se piloti snažili raketám vyhnout: „Dnes (ve středu) v oblasti osady Dmytrovka čtyři šturmoviky Su-25 poskytovaly palebnou podporu ozbrojeným silám na hranici našeho státu. Poté, co úspěšně splnily své úkoly, stříleli po nich z mocného protiletadlového komplexu. Bez ohledu na obranné manévry a vystřelování klamných cílů byla dvě naše letadla sestřelena.“

Osud posádek je stále nejasný a podrobnosti se nezveřejňují z bezpečnostních důvodů, neboť piloti po katapultáži dopadli na území pod kontrolou povstalců.

Lysenkovo tvrzení je podivné, protože ukrajinská vláda přičítala separatistům i sestřel Boeingu 777, letícího ve skoro dvojnásobné výšce. Sestřel měl být proveden raketou Buk a její použití měly dokládat záběry přesunu tohoto raketového komplexu i to, že na transportéru po pádu boeingu byly už jen tři rakety, a ne čtyři.

Takto obecné popírání, že by separatisté měli rakety schopné sestřelit vysoko letícící letadla, je po katastrofě boeingu zvláštní, jakkoliv se poukazuje i na to, že separatisté mohli Buk zase vrátit do Ruska a zahladit stopy.

Moskva podíl na sestřelu odmítá

Rusko důrazně ohradilo proti obviněním, že ve středu sestřelilo raketou dva ukrajinské bitevní letouny operující na východě Ukrajiny. Stejně tak se brání nařčení, že má podíl na pádu malajsijského boeingu. Ruské ministerstvo obrany označilo podobná obvinění za "fantastické pohádky".

Ruské ministerstvo obrany označilo ukrajinská obvinění za pokus odpoutat pozornost od možného podílu Ukrajiny na zkáze malajsijského boeingu sestřeleného minulý čtvrtek.

Související téma

Foto: Stringer, Reuters

Boeing 777 společnosti Malaysian Airlines nad Polskem, archivní snímek

Velení ruské armády zároveň obvinilo americké ministerstvo obrany, že dosud nepředložilo žádné věcné důkazy o údajné vině ukrajinských separatistů za pád malajsijského boeingu. "Odvolávají se na družicové snímky. Kde jsou? Není vyloučeno, že důkazy teprve, s prominutím, dodělávají," citoval moskevský rozhlas náměstka ministra obrany Anatolije Antonova.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám