Hlavní obsah

Řekli nám o letadle s kyjevskými výsadkáři, popsal separatista sestřelení boeingu

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Civilní malajsijské letadlo s 298 lidmi na palubě sestřelili nad Doněckou oblastí ukrajinští separatisté. Italskému listu Corriere de la Sera to tento týden řekl jeden ze vzbouřenců. Podle jeho slov se mělo za to, že Boeing 777 je ukrajinský armádní letoun s výsadkáři z Kyjeva.

Foto: Dmitry Lovetsky, ČTK/AP

U vesnice Petropavlivka u Doněcku byl nalezn kus trupu letadla, v němž jsou podle vojenských expertů díry po šrapnelech ze střely SA-11 Buk.

Článek

„Mysleli jsme si, že budeme muset bojovat s ukrajinskými piloty, co se zachránili, ale namísto toho jsme našli mrtvé civilisty. Všichni ti chudáci s kufry určitě nebyli vojáci,“ popsal muž, který se pouze představil jako 31letý horník z města Torez.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Je jedním z členů jednotky Oplot, která ve městě počátkem týdne hlídala vlak se čtyřmi chladírenskými vozy, do nichž se nakládaly ostatky obětí ze slunečnicového pole, kam sestřelený letoun dopadl. Reportér z italského listu s ním hovořil právě u vlaku.

BEZ KOMENTÁŘE: Trosky malajsijského boeingu zůstávají stále v poli na místě neštěstí

Skupina, k níž ozbrojenec patřil, vyjížděla na místo bezprostředně po sestřelení boeingu.

„Ve čtvrtek odpoledne nám velitelé přikázali nasednout na auta se zbraněmi a municí. Možná o deset minut dříve bylo slyšet obrovský výbuch na nebi,“ vylíčil muž, podle něhož jim bylo řečeno, že se právě podařilo sestřelit „jedno z letadel kyjevských fašistů“.

Holčička pod kusy plechu a rozbité kufry

„Varovali nás, abychom si dali pozor, protože alespoň část posádky se údajně zachránila, v mracích byly vidět vznášející se bílé objekty. Možná budeme muset bojovat, abychom je zadrželi,“ vysvětlil dál bojovník.

Foto: Dmitry Lovetsky, ČTK/AP

Jedna z děr v trupu boeingu malajsijských aerolinek, která zřejmě pochází ze střely SA-11 Buk.

„Hledal jsem se svými muži padáky na zemi a na stromech, a najednou jsem v porostu viděl kusy materiálu. Pod tím jsem našel tělo holčičky, které nemohlo být víc než pět roků. Ležela obličejem dolů, bylo to hrozné. Tehdy mi došlo, že to bylo civilní letadlo, ne vojenské, a všichni ti mrtví lidé byli civilisté. Hromada rozbitých kufrů to potvrzovala,“ uvedl vzbouřenec.

Ostatní to popírají

Ostatní muži z jednotky však slova svého velitele před reportérem Lorenzem Cremonesim popřeli.

„Jasně, že my jsme to letadlo nesestřelili. Nemáme rakety, které doletí tak vysoko. Tento zločin spáchali banditi podřízení vládě v Kyjevě,“ řekl jeden z nich.

Související téma

Foto: Stringer, Reuters

Boeing 777 společnosti Malaysian Airlines nad Polskem, archivní snímek

Podle USA existují důkazy, že letadlo sestřelili separatisté podporovaní Ruskem. Moskva nařčení odmítá a tvrdí, že vzbouřencům žádné zbraně nedodává. Navíc poukazuje na to, že ukrajinská armáda měla v oblasti protiletadlové baterie Buk a směrem k letadlu před explozí letěl bojový letoun Su-25. Záběry, na nichž byl zachycen raketomet Buk, údajně při zpětném převozu přes hranici z Ukrajiny do Ruska, označila Moskva za podvrh.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám