Hlavní obsah

Doněck bez vody a elektřiny, boje na východě Ukrajiny pokračují

Kyjev

Na východě Ukrajiny v noci na středu pokračovaly boje mezi postupujícími vládními jednotkami a separatisty. Nejtvrdší střety byly na okraji miliónového Doněcku a v Avdijivce, kde separatisté ostřelovali kasárna.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ukrajinské tanky v okolí DoněckuVideo: Reuters

 
Článek

V Doněcku byla v řadě čtvrtí přerušena dodávka elektřiny a vody, při ostřelování města zahynulo několik lidí a desítky byly ošetřeny v nemocnici. Granátem byl zasažen doněcký chemický závod, který začal hořet. Intenzivně se bojovalo i u doněckého letiště.

Separatisté v noci ostřelovali vojenský útvar u Avdijivky, odkud vede cesta k doněckému letišti. Proruští povstalci útočili na kasárna i na samotné letiště z minometů a z raketometů Grad, které jsou rozmístěny v okolních obcích, uvedla Ukrajinská pravda.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Ukrajinští tankisté u Kosťantynivky

Podle ukrajinské armády i v noci pokračovalo ostřelování ukrajinského území z Ruska. Armádní analytik Dmytro Tymčuk oznámil, že ruští vojáci pálili na ukrajinské pohraniční posty nejméně dvakrát z baterií Grad. Ty stojí jen několik set metrů od hranice.

Střelba se ozývala i z okolí města Lysyčanska, které v minulých dnech obsadila ukrajinská armáda. V samotném městě, stejně jako v sousedním Severodoněcku, vojenské jednotky a příslušníci Národní gardy likvidují poslední povstalecké oddíly, uvedla agentura Unian.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

V Severodoněcku bylo nalezeno několik skladů zbraní s protitankovými střelami a další municí.

Proruští radikálové vytlačení z měst obsazených armádou se podle zpravodajského serveru Cenzor soustřeďují ve městech Torez, Snižne a Alčevsk.

Ukrajinská armáda zahájila masivní ofenzívu proti vzbouřencům minulý týden. Vojákům se podařilo vybudovat pozice na okrajích největších měst Doněck a Luhansk a zbavit radikálů města Dzeržynsk, Rubižne, Popasna, Lysyčansk a Severodoněck. Již dříve ztratili vzbouřenci pozice v důležitých městech Slavjansk a Kramatorsk.

Reklama

Související články

Ukrajina mobilizuje další brance

Ukrajinský parlament v úterý schválil dekret prezidenta Petra Porošenka o částečné mobilizaci, od něhož si armáda slibuje přísun nových bojovníků do jednotek...

Výběr článků

Načítám