Hlavní obsah

Stojíte na temné straně zla, varoval Rusko nizozemský a ukrajinský premiér

Kyjev/Haag

Nizozemský premiér Mark Rutte pohrozil širokým spektrem sankcí Rusku, pokud nebude zabezpečen přístup expertů na místo pádu sestřeleného malajsijského boeingu. Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk varoval Moskvu, že konflikt na východě Ukrajiny už má mezinárodní charakter.

Foto: Evgeniy Maloletka, ČTK/AP

Trosky sestřeleného boeingu Malaysia Airlines Flight.

Článek

„Tohle není konflikt mezi Ukrajinou a Ruskem. Je to mezinárodní konflikt,” citovala Jaceňuka agentura Reuters. K Moskvě byl velmi kritický: „Neočekávám od ruské vlády nic. Dodávají povstalcům zbraně, posílají jim bojovníky. Putin by měl pochopit, že už je toho dost. Rusko je na temné straně, na straně zla.“

Jaceňuk zdůraznil podle Ukrajinské pravdy, že ruská strana neudělala nic pro to, aby se na místo pádu letounu dostali ukrajinští experti: „Přesto se nám podařilo zajistit část důkazů. V této fázi není žádná pochybnost o tom, že stroj byl sestřelen. Příčinou pádu je raketový útok, nejpravděpodobněji střelou Buk M1. Takový systém nemohou řídit opilí proruští teroristé. Jsou to specialisté, kteří – pro což máme důkazy – byli vycvičeni na území Ruska. Proto se musí provést mezinárodní vyšetřování.“

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Kyjev dlouhodobě kritizuje Moskvu za podporu proruských separatistů na východě Ukrajiny. Podle něj z Ruska přicházejí posily i zbraně, včetně těžkých.

Nizozemsko varuje

Nizozemský premiér Rutte v pondělí pohrozil Rusku sankcemi, pokud Moskva nezatlačí na separatisty, aby umožnili expertům neomezený přístup k troskám malajsijského letadla.

„Je jasné, že Rusko musí využít svého vlivu na separatisty, aby se situace v místě pádu letadla zlepšila. Pokud v příštích dnech přístup na místo dopadu bude dál nedostatečný, pak zůstávají všechny politické, hospodářské a finanční možnosti na stole, aby byly použity proti všem, kdo jsou za tento stav přímo či nepřímo odpovědní,” prohlásil Rutte.

Pro „silnou a jednotnou” odpověď Evropy na ukrajinskou krizi se v Římě vyslovila italská ministryně zahraničí Federica Mogheriniová, která bývá zejména ve východních zemích EU obviňována z proruských sympatií.

Tým vyšetřovatelů na místě

Mezinárodní tým expertů dorazil na místo pádu malajsijského letadla na východní Ukrajině a zahájil zkoumání trosek. Ve městě Torezu, kde stojí vlak s pozůstatky obětí katastrofy, kontrolují situaci členové mise Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE).

Experti na místě pádu podle Kyjeva během dopoledne detailně prozkoumali a zdokumentovali centrální části trupu Boeingu 777, na jehož palubě minulý týden zahynulo 298 lidí. Poté se věnovali zkoumání pilotní kabiny. Analyzovali rovněž fotodokumentaci, kterou obdrželi elektronickou poštou. Navrhli, aby bylo provedeno další podrobné snímkování jednotlivých částí letadla.

Trosky a pozůstatky obětí má zkoumat celkem 31 lidí, z nich 23 Nizozemců, dva Němci, dva Američané a jeden Brit. Tři zástupce vyslalo australské velvyslanectví v Kyjevě.

Ukrajinský premiér dal najevo ochotu předat vyšetřování katastrofy západním expertům. Ukrajinský prezident Petro Porošenko nařídil armádě zastavit bojové operace v okruhu 40 kilometrů od místa pádu trosek malajsijského letadla. Navrhl rovněž, aby se k vyšetřování příčin katastrofy připojilo i Rusko.

Bojové operace ukrajinské armády se v těchto dnech soustřeďují hlavně na velká města Luhansk a Doněck, která jsou po pádu Slavjanska a Kramatorska hlavními opěrnými body povstalců. Milionový Doněck ani půlmilionový Luhansk zřejmě do zóny vymezené Porošenkem nespadají.

Na palubě zahynulo 192 Nizozemců. Příbuzní obětí se v Haagu setkali s nizozemským královským párem. Dali najevo rozhořčení nad způsobem, jakým se na východě Ukrajiny vinou separatistů nakládá s pozůstatky jejich blízkých.

Reklama

Výběr článků

Načítám