Hlavní obsah

Ukrajinské síly udeřily na Doněck

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev/Doněck
Aktualizováno

Ukrajinské síly zapojené do protiteroristické operace ATO postupují na východě země ve třech směrech, uvedla Ukrajinska pravda s odvoláním na tiskovou službu ATO. Hlavní úder je veden na Doněck. Podle separatistů byly zabity desítky lidí.

Foto: Marko Djurica, Reuters

Ukrajinský pásový transportér

Článek

Ukrajinské síly nejprve upevnily pozice při postupu ze západu i ze severu. Zabezpečily oblast mezi Horlivkou, Artěmivskem a Kostjantynivkou. Rozšířily také oblast v okolí doněckého letiště, kterou mají pod kontrolou, uvedla dopoledne v prohlášení ATO. K Doněcku postoupila armáda i ze severu, dostala se k obci Rubežnoje.

Agentura Reuters uvedla, že nedaleko centra Doněcku bylo slyšet několik silných explozí. Armádní mluvčí ale popřel, že by byly dílem vládních sil. Povstalci tvrdí, že se bojuje u tamní železniční stanice, kde zemřeli při ostřelování čtyři lidé. Do místa přijela kolona separatistů.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Jeden z vůdců samozvané Doněcké lidové republiky Sergej Kavtaradze oznámil, že do města se snaží proniknout přinejmenším čtyři tanky a obrněné transportéry vládních sil.

Doněcká radnice varovala, že v okolí nádraží je nebezpečno, a jmenovala další místa, kde se bojuje: „Žádáme obyvatele..., aby nevycházeli z domů a neopouštěli byty." Sdělila, že granáty poškodily devítipatrovou budovu a že v místě byla přerušena hromadná doprava.

Šéf povstaleckých oddílů Igor Girkin-Strelkov novinářům sdělil, že vládní jednotky útočí i na několik obcí na předměstí Doněcka, které hoří. Postup pěchoty kryje dělostřelectvo, pozice radikálů jsou pod soustavnou palbou z houfnic a raketometů.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Kostjantynivka

Mluvčí ATO Vladislav Selezňov řekl jen: „Aktivní fáze protiteroristické operace pokračuje. Nebudeme oznamovat žádné pohyby jednotek.”

Podle ATO ukrajinské síly podnikly taktéž úspěšnou operaci v Luhansku, kde se jim podařilo separatisty odříznout od zásob a zahnat je ještě dál od letiště.

Vládní síly také zablokovaly vzbouřence v Lysyčansku. Vzbouřenci se v noci několikrát pokusili obklíčení prorazit a z města uniknout. Při marných pokusech byla zničena jejich technika. Asi třicet jich bylo zajato.

Reklama

Výběr článků

Načítám