Hlavní obsah

Z přeletu Ukrajiny šel strach už předem, posádka si měnila služby, piloti varovali

Aktualizováno

Že by mohl být přelet nad nebezpečnou oblastí Ukrajiny, kde se odehrávají boje proruských separatistů s ukrajinskou armádou, nebezpečný, nebylo pro zaměstnance malajsijských aerolinek tajemstvím. Nejméně dva lidé, kteří měli sloužit na palubě letu MH17, si vyměnili služby s kolegy a před rizikem varovali i někteří piloti. S odkazem na zdroje z Malaysia Airlines o tom informoval server listu Daily Mail.

Foto: Maxim Zmeyev, Reuters

Zaměstnanci ukrajinského ministerstva pro mimořádné události odnášejí ostatky jedné z obětí tragického letu.

Článek

Vedení aerolinií odmítlo, že by cestující a zaměstnance vystavilo nebezpečí nebo by podcenilo riziko. Podle zdrojů ze společnosti však už několik týdnů před neštěstím varovalo několik pilotů a dalších zaměstnanců, že letový koridor nad Ukrajinou představuje risk, obzvláště proto, že separatisté sestřelili už několik letadel. Piloti dokonce situaci rozebírali s letovými dispečery v Malajsii a vznesli dotaz i na Mezinárodní organizaci pro civilní letectví (ICAO).

Foto: Athit Perawongmetha, Reuters

Tryzna za oběti letu MH17 v Kuala Lumpuru

Malaysia Airlines však na rozdíl od jiných aerolinií trasu letu nezměnily. Přitom British Airways, Lufthansa, Air France, Qantas či americké aerolinky se válečné zóně vyhýbaly už nějaký čas i přesto, že se doba letu prodloužila v průměru o dvacet minut.

Protože se však kvůli pádu malajsijského letadla světové aerolinky nebezpečnému pásmu nad Ukrajinou vyhýbají, nastávají problémy jinde. Letoví dispečeři v neděli varovali před přetížením koridorů nad jihozápadem Ruska. [celá zpráva]

Foto: Stringer, Reuters

Letoun linky MH17 na letišti Schiphol v Amsterodamu před odletem

Šéf národní letecké asociace v Malajsii Ismail Nasarudd v sobotu prohlásil, že důvod, proč bylo letadlo vpuštěno do nebezpečné oblasti, by měl být prošetřen. Podle něj je nutné zjistit, zda si ICAO byla vědoma rizika, když uvolnila letovou hladinu v 32 000 stopách (10 000 metrech), kde byl stroj na letu MH17 sestřelen.

BEZ KOMENTÁŘE: Pád malajsijského letadla

Malaysia Airlines se odkázaly na pokyny ICAO a IATA (Mezinárodní asociace leteckých dopravců), které oblast neoznačily za nebezpečnou.

Pád Boeingu 777 mířícího z Nizozemska do Malajsie nikdo z 298 lidí na palubě nepřežil. Stroj ve čtvrtek pravděpodobně zasáhla raketa, která byla podle tvrzení Spojených států odpálena z oblasti, kterou ovládají proruští povstalci.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám