Hlavní obsah

Těla obětí sestřeleného boeingu se rozkládají, důkazy mizejí

Silný zápach, rozkládající se těla obětí pádu malajsijského boeingu 777 a trosky letadla, mezi kterými jsou rozeseté osobní věci cestujících. Tak vypadá místo dopadu trosek. To se nachází uprostřed slunečnicových a pšeničných polí mezi dvěma malými vesnicemi. Trosky jsou roztroušeny na ploše asi 20 čtverečních kilometrů. Vzbouřenci, kteří kontrolují oblast, nezvládají postarat se o těla obětí, ani zajistit důkazy. Zástupcům Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) ale neumožnili k troskám volný vstup. Mise OBSE upozorňuje, že se postupně ničí důkazy.

Foto: Maxim Zmeyev, Reuters

Separatisté nezvládají postarat se o těla obětí sestřeleného malajsijského letounu.

Článek

Vzbouřenci převezli asi 38 těl na prosekturu do Doněcku, jiná ponechávají napospas rozkladu v teplém letním počasí.  Na místě tragédie stále leží desítky mrtvých těl. Některá záchranáři nechali v plastových pytlích ležet podél silnice.

Zkázu letadla nepřežilo všech 298 cestujících, z nich 192 Nizozemců. V letadle zahynulo osmdesát dětí.

"Vaky jsou otevřené a stav pozůstatků je opravdu velmi špatný," uvedl mluvčí mise Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) Michael Bociurkiw. "Je to děsivý pohled." Možnosti pozorovatelů OBSE jsou ale omezené. "Dohlížíme na bezpečnost místa dopadu a na podmínky, v nichž se ostatky nacházejí, na osobní věci mrtvých a stav úlomků," řekl mluvčí OBSE.

Foto: Maxim Zmeyev, Reuters

Členové Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) u místa pádu boeingu

Hlídky povstalců zakazovaly misi OBSE přístup k troskám s tím, že pozorovatelé musejí vyčkat na vyšetřování vedené separatisty.

O černých skříňkách mise žádné informace nemá, od jejich obsahu si ale prý mnoho neslibuje. Experti tvrdí, že rozhodujícím důkazem může být jen nějaká část střely, pokud se podaří ji nalézt.

Foto: Maxim Zmeyev, Reuters

Trosky havarovaného letounu

Z blokování práce pozorovatelů se vzájemně obviňují Kyjev a Moskva. Z hlavních měst Ruska i Ukrajiny v sobotu zazněla obvinění z likvidace klíčových důkazů a zabavení černých skříněk.

Povstalecký vůdce Alexandr Borodaj prohlásil, že vzbouřenci skříňky nemají. Kyjevská vláda sice v pátek oznámila, že černé skříňky jsou na ukrajinském území a budou předány do Kyjeva, v sobotu ale uvedla, že o osudu skříněk nic neví.

Reklama

Výběr článků

Načítám