Hlavní obsah

Přes rusko-ukrajinskou hranici opět létaly střely

Boje na rusko-ukrajinské hranici pokračují v neztenčené míře. Proruští separatisté ostřelovali pohraniční město Kujbyševo. Ruské síly v odvetě spustily palbu po ukrajinských jednotkách. Incident si tentokrát na rozdíl od minulé neděle nevyžádal žádné oběti. V neděli totiž přelétl granát hranice a zabil ruského civilistu.

Foto: Dmitry Lovetsky, ČTK/AP

Na východě Ukrajiny zuří boje mezi vládními silami a proruskými separatisty v neztenčené míře.

Článek

Šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov přiznal, že ruské jednotky mají povoleno v odvetě zničit ukrajinská palebná stanoviště, z nichž by se ostřelovalo ruské území. "Už jsme varovali, že přijmeme nutná opatření. Přinejmenším, pokud bude jasné, že se střílí úmyslně, pak musíme takové palebné stanoviště jednorázově umlčet," řekl televizi Rossija 24.

"Teroristé včera z oblasti obcí Marynivka, Dmytrivka a Stepanivka ostřelovali území Ruské federace, zejména obec Kujbyševo. V odvetě ruská vojska zahájila palbu na ukrajinské síly poblíž hranic. Dva dělostřelecké granáty vybuchly v bezprostřední blízkosti pohraničního přechodu Marynivka," řekl mluvčí ukrajinské bezpečnostní rady Andrij Lysenko.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Dosavadní incidenty podle Lavrova spíše zavinila buď neschopnost ukrajinských dělostřelců, či náhoda, která se ve válce také stává.

Zuřivé boje pokračují také na východě Ukrajiny. Vládní jednotky v Doněcké a Luhanské oblasti čelí palbě povstalců z raketometů, minometů a samohybných houfnic. Neexistuje žádná známka toho, že by nastalo příměří kvůli sestřelení letadla malajsijských aerolinek.

Města v oblasti jsou bez vody a elektřiny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám