Hlavní obsah

Letadlo ve výšce 10 kilometrů mohla zasáhnout nejspíš raketa ze systému Buk

• Aktualizováno
Právo, vpl, roš

Boeing 777 letěl ve výšce zhruba deset kilometrů, což je běžná letová výška tohoto typu letounů, které se mohou pohybovat ve výšce až 13 km. Sestřelit stroj v této hladině dokážou jen moderní raketové systémy: podle agentury Interfax boeing zasáhla raketa Buk typu země-vzduch.

Foto: Mikhail Metzel, ČTK/AP

Systém na odpalování raket Buk

Článek

Tou disponuje jak ukrajinská, tak ruská armáda. Některé zdroje ale spekulují, že systém mají k dispozici i síly proruských separatistů na Ukrajině.

V zemích bývalé Varšavské smlouvy jsou nejrozšířenější protiletadlové komplety starší Kub nebo modernější Buk. Ten má podle verze dostřel do výšky přes 20 kilometrů. Raketa cíl přímo fyzicky netrefí, ale exploduje těsně u něj, čímž svou ničivou sílu znásobí úlomky roztříštěného kovu.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Národnost pasažérů
Nizozemsko154
Malajsie43 (včetně 15 členů posádky)
Austrálie27
Indonésie12
Velká Británie9
Německo4
Belgie4
Filipíny3
Kanada1
není známo41

Vojenský analytik Martin Koller řekl, že Bílý dům i Rusko už jistě vědí, odkud byla střela vypálena, území je monitorováno družicemi. Předpokládá, že pokud Buk použili separatisté, spíše ho ukořistili ukrajinské armádě, než že by jej měli z Ruska.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Boeing 777 malajsijských aerolinií se zřítil nedaleko ukrajinské vesnice Hrabove.

Systém SA-11 BUK je dnes ve výzbroji řady států v postsovětském prostoru, nejmodernějšími verzemi disponuje ruská armáda, pro kterou se stále modernizuje a rozvíjí. Používají ho také ukrajinské ozbrojené síly. „Ukrajina jich má asi 60 a Rusko kolem 250,“ napsal americký vojenský portál Global Security s tím, že systém operuje s pravděpodobností zásahu mezi 60 až 90 procenty.

Systém Buk
Dostřelí 25 km vysoko.
Samohybný systém ruské výroby Buk je určen k ničení letadel i raket na střední vzdálenost.
Zasáhne letouny do výše 25 km v okruhu přes 40 kilometrů.
Má vlastní radar, jedno vozidlo je vyzbrojeno čtyřmi raketami.
Do výzbroje tehdejšího SSSR byl nasazen v roce 1979.
Je dál vylepšován, má sedm pozemních a tři námořní verze.
Figuruje ve výzbroji 14 zemí včetně Ukrajiny.
Zdroj Wikipedia

„Buk se vyznačuje snadnou obsluhou, přesností a pohyblivostí. Své verze, které vycházejí ze společného základu, představily Bělorusko, Čína a Írán v roce 2012 na zbrojním veletrhu v Teheránu,“ řekl Richard Morell z časopisu Jane’s Defence ­Weekly.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám