Hlavní obsah

Vzdušný prostor nad východní Ukrajinou je uzavřený

• Aktualizováno

Vzdušný prostor nad východní Ukrajinou byl ve čtvrtek večer po pádu malajsijského Boeingu 777 na trase Amsterodam-Kuala Lumpur uzavřen. Několik leteckých společností už před tím oznámilo, že se jejich stroje budou ukrajinskému vzdušnému prostoru vyhýbat. Alternativními trasami poletí i letadla společností Travel Service a Českých aerolinií (ČSA).

Foto: Johannes Eisele, Reuters

Společnost Lufthansa oznámila, že se její letadla budou vyhýbat vzdušnému prostoru Ukrajiny

Článek

Mluvčí ČSA Daniel Šabík řekl, že pro všechny spoje, které měly letět přes jihovýchod Ukrajiny, například do Taškentu, Almaty, Jerevanu a Tbilisi, už firma na dnešek i na další dny zajistila povolení letět jinudy. Pouze u spoje do Rostova na Donu, který má odletět dnes kolem půlnoci, ještě na toto povolení čeká. Pokud by ho nezískala, let zruší.

Rovněž již ve čtvrtek kolem půlnoci odlétá i letadlo ČSA do Taškentu; podle Šabíka musí cestující počítat s tím, že vzhledem k nové, delší trase spoj dorazí do cíle později.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Lufthansa mění trasy svých linek do Asie a její stroje budou Ukrajinu oblétávat, řekl podle agentury DPA mluvčí společnosti. Zatím se to týká čtyř letounů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záběry z místa, kam se zřítil malajsijský boeing Video: Reuters

Ukrajinské úřady uzavřely vzdušný prostor nad východem Ukrajiny, oznámila nedlouho po incidentu Evropská organizace pro bezpečnost leteckého provozu Eurocontrol. Zůstane prý uzavřen až do odvolání. Šéf úřadu Luc Tytgat uvedl, že v době katastrofy se ve stejné oblasti pohybovaly ještě další čtyři letouny, všechny bez přerušení pokračovaly po svých trasách.

Ukrajinskému vzdušnému prostoru se napříště chtějí vyhýbat také turecké aerolinky a podobný krok doporučila leteckým společnostem Paříž.

Dubajské aerolinky Emirates oznámily, že dočasně zastavují všechny lety do Kyjeva. Letoun, který na Ukrajinu v době incidentu směřoval, se raději z bezpečnostních důvodů vrátil do Dubaje.

"Bezpečnost našich zákazníků a posádky je nejdůležitější. Budeme dál situaci bedlivě monitorovat," uvedla společnost ve svém prohlášení.

Malajsijský Boeing 777 s 295 lidmi na palubě se zřítil na Ukrajině poblíž hranic s Ruskem ve čtvrtek kolem v 15.25 SELČ.

Zdroj z ukrajinského ministerstva vnitra uvedl, že všichni lidé na palubě zahynuli. Kyjev a proruští povstalci se vzájemně obviňují, že stroj sestřelila druhá strana. Letoun spadl poblíž Doněcka, kde se odehrávají boje mezi ukrajinskou armádou a separatisty.

Reklama

Výběr článků

Načítám