Hlavní obsah

Noční boje na Ukrajině si vyžádaly mrtvé, separatisté zahájili postup

Kyjev
Aktualizováno

V noci na středu se na východě Ukrajiny dál bojovalo. Při ostřelování ukrajinských sil u Provalu v Luhanské oblasti zemřeli ukrajinští vojáci, uvedla Ukrajinska pravda s odvoláním na ředitele Centra pro vojenskopolitická studia Dmytra Tymčuka.

Foto: Evgeniy Maloletka, ČTK/AP

Raketomety Grad ukrajinské armády. Stejné používají i separatisté.

Článek

Tymčuk uvedl, že se dále bojovalo o luhanské letiště, u obce Dmytrivka a Marynivka. Ve všech případech separatisté pálili z raketometů BM-21 Grad, v posledním také z houfnic ráže 122 milimetrů 2S1 Gvozdika a z minometů.

Separatisté ráno zahájili rozsáhlý útok na pozice národní gardy v Marynivce poblíž hraničního přechodu do Ruska. Národní garda uvedla na svých stránkách, že útok začal v pět ráno ze strany obce Stepanivka: „Teroristé zahájili mohutný nástup proti silám Národní gardy Ukrajiny. Byly zaznamenány tankové a minometné údery i střelba z protitankových zbraní na zátaras národní gardy, který je u Marynivky. Palba trvala více než hodinu.“

Národní garda uvedla, že útok odrazila a separatisté se stáhli k Stepanivce. Byla vážně poškozena infrastruktura v Marynivce.

„Nyní bitva pokračuje v oblasti obce Tarany, kde teroristé pokračují v útoku na síly Národní gardy Ukrajiny. „Postupují ze strany Saur Mohyly a Stepanivky,“ dodali gardisté.

Odpoledne rebelové ohlásili, že Marynivku dobyli.

U dalšího hraničního přechodu Izvaryne ukrajinští vojáci už čtvrtý den bojují v obklíčení. Kvůli ustavičné palbě, vedené od ruských hranic z raketometů a děl, nemohou ani převézt raněné a padlé. Armáda si je podle mluvčího Vladyslava Selezňova vědoma situace a snaží se obklíčené jednotky vyprostit: "Nezapomněli jsme na ně a děláme vše, co je v našich silách, abychom jim pomohli."

Čtyři životy ukrajinských vojáků si už v úterý vyžádalo ostřelování armádních pozic u Amvrosijivky. Tam palba z gradů také deset vojáků zranila.

Jednání se separatisty selhala

Pokusy o jednání s proruskými separatisty na Ukrajině neuspěly, konstatovala podle agentury AFP kontaktní skupina složená ze zástupců Ukrajiny, Ruska a Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE).

"Bohužel, videokonference se separatisty, naplánovaná na úterý, se nekonala. Svědčí to o tom, že separatisté nejsou ochotni zapojit se do důležitých jednání o oboustranně uznávaném příměří," uvedla kontaktní skupina v prohlášení, zveřejněném na webu OBSE.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám