Hlavní obsah

Švýcaři budou vybírat novou hymnu jako Superstar

Právo, Vladimír Plesník

Před zápasy švýcarské jedenáctky na mistrovství světa v Brazílii působili hráči země helvétského kříže odhodlaně, avšak pěvecky ne příliš přesvědčivě. Zatímco Italové či Brazilci pěli hymny z plna hrdla, ve švýcarském týmu si nezřetelně brumlali dva tři hráči.

Národní hymna Švýcarské konfederace

 
Článek

Mohlo to být kvůli tomu, že 15 z 23 fotbalistů má přistěhovalecké kořeny. Druhý důvod spočívá v hymně samotné: zlé jazyky tvrdí, že se v ní kříží církevní nápěv, předpověď počasí a poněkud obtížně srozumitelný text. Předpověď kvůli tomu, že se v ní zmiňují Alpy, ranní obloha i údolí ukrytá v mlze.

To se však může změnit: přes 200 švýcarských hudebních skladatelů se přihlásilo do soutěže na zkomponování nové, dynamičtější a méně patetické hudební skladby hrané a zpívané při státních nebo národních oslavách a slavnostních příležitostech.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Krádež u Britů

Soutěž, kterou pořádá nevládní Švýcarská společnost pro veřejné statky (SGG), tudíž hledá nástupkyni za dnešní hymnu Švýcarský žalm. Složil ji cisterciácký mnich Alberich Zwyssig v roce 1841, avšak státní písní se stala teprve před 53 lety.

První hymnu, vlasteneckou píseň Voláš mě, vlasti, doprovázely potíže. Melodii totiž Švýcaři ukradli Britům, takže God save the Queen po švýcarsku vedla k nekonečným záměnám při ceremoniálech v politice i sportu.

Chorál číslo dvě se nikdy netěšil oblibě. „Jen nepatrné procento obyvatel dokáže zazpívat zpaměti víc než úvodní sloku,“ podotkl list Neue Zürcher Zeitung.

Přišel i portugalský návrh

Do soutěže dorazilo 208 příspěvků, z toho 129 v němčině, 60 ve francouzštině, sedm v italštině a deset v rétorománštině, menšinovém jazyku z jihovýchodu. Jeden vtipálek dodal svůj pokus v portugalštině, nicméně porota ho smetla ze stolu kvůli nedodržení jazykových podmínek.

O deseti nejlepších rozhodne do podzimu třicetičlenná porota, v níž se dostanou ke slovu hudebníci, básníci, hvězda jódlování, protokoláři i členové sportovních svazů, protože zpívaný národní symbol musí dobře vyznívat i při sportovních soutěžích.

Z desítky návrhů, jež komise zveřejní na internetu, si Švýcaři budou moci zvolit tři, a to hlasováním SMS, na internetu a telefonem na festivalu lidové hudby v září 2015. Vítěze pak Jean-Daniel Gerber, šéf SGG, předloží jako návrh vládě. Ta se na jeho přijetí buď dohodne s kantony, nebo vypíše referendum.

Peter Keder z nacionalistické Švýcarské lidové strany neprojevuje sebemenší nadšení. „Je to hloupoučká castingová show. To, co vzejde, když publikum rozhoduje SMS zprávami, ukazuje Velká cena Eurovize. Conchita Wurst šmrncnutá DJ Bobo – to byla opravdu hymna za všechny prachy,“ rozčiluje se.

Anketa

Přáli byste si mít jinou českou hymnu?
Ano
19,8 %
Ne
80,2 %
Celkem hlasovalo 425 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám