Hlavní obsah

Šéf britské diplomacie Hague skončil, opozice mluví o masakru umírněných

Londýn
Aktualizováno

William Hague už není britským ministrem zahraničí. V pondělí nečekaně podal demisi. Ve funkci jej nahradí dosavadní ministr obrany Philip Hammond. Oznámil to úřad britského premiéra Davida Camerona. Vládu necelý rok před volbami opouští hned několik ministrů.

Foto: David Mdzinarishvilli, Reuters

Bývalý britský ministr zahraničí William Hague

Článek

„Po čtyřech letech ve funkci odcházím z postu ministra zahraničí, abych zastával post lídra v Dolní sněmovně," uvedl třiapadesátiletý Hague na Twitteru. Jako frakční šéf v této parlamentní komoře bude mít na starosti koordinaci vládních záležitostí se zákonodárným sborem. Také by měl pracovat na volební kampani Konzervativní strany v důležitých okrscích.

Cameron na Twitteru Haguea za jeho dosavadní práci ocenil. "Jsem potěšen, že de facto zůstane mým politickým zástupcem, sehraje klíčovou roli ve volební kampani a stane se lídrem Dolní sněmovny," dodal premiér.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Odchod třiapadesátiletého Haguea podle vládních zdrojů nebyl vynucený, ministr prý mohl britskou diplomacii nadále vést, pokud by si to přál. Hague dal rovněž na vědomí, že po parlamentních volbách v květnu 2015 se chystá odejít do politického důchodu.

Předvolební šikování

Hagueovo rozhodnutí následovalo krátce poté, co ministr bez portfeje Kenneth Clarke oznámil v pondělí odchod z Cameronova kabinetu.

Premiér změny ve vládě před nadcházejícími volbami ohlásil již dříve.

Svůj úřad opustili i ministr pro policii Damian Green, ministr pro vysoké školství a vědu David Willetts a nejvyšší státní zástupce pro Anglii a Wales Dominic Grieve.

Opoziční labouristé podle BBC označili změny ve vládě za „masakr umírněných”. Komentátoři k tomu poukázali, že premiér Cameron se před volbami zbavuje okoukaných figur, bílých mužů ve středních letech.

Podle zdrojů z řad konzervativců chce Cameron některé posty nabídnout ženám, ale podle komentářů mají kabinet doplnit také provinční představitelé a zástupci menšin.

Reklama

Výběr článků

Načítám