Hlavní obsah

Němce, který donášel CIA, prověřoval jiný „krtek“

Právo, Vladimír Plesník

Oba Němce, vyšetřované kvůli podezření, že dodávali utajované informace americké rozvědce CIA, pojí kuriózní, až absurdní vazba. Případ Manfreda Willinghause, referenta spolkového ministerstva obrany, dostal ve Spolkové zpravodajské službě (BND) na stůl k přešetření Markus R. Ten tou dobou už dva roky vynášel z úřadu, doma přehrával na USB disk a pak celkem za 25 tisíc eur prodal Američanům 218 tajných dokumentů.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Markus R. zaslal 28. května 2014 část dokumentů o prošetřování „krtka“ na obraně ruskému generálnímu konzulátu v Mnichově, napsal list Süddeutsche Zeitung (SZ). Nabízel Rusům své služby a chtěl tím dokázat, jak důvěrný zpravodajský materiál dokáže získat.

V té době ho trápila deprese – sedm let sloužil u BND, nezaznamenal žádný postup, nevydělával nijak přehnaně. Jedině „bokovkou“ pro CIA si dokazoval, jak mazaný a obratný dokáže být.

Willinghaus působil jako diplomat na Balkáně, kde navázal přátelské vazby se svým americkým nadřízeným. „I po návratu do Berlína si hodně telefonovali, psali e-maily. A Willinghaus mu stále zasílal dokumenty týkající se Kosova. Američan se projevil jako velkorysý člověk. Rád platil cesty, pobyty v hotelech, nejméně jeden výlet do Turecka,“ napsal SZ.

jeho předchůdce Mike Allen příkrým a nevlídným jednáním lezl všem na nervy

Vypovězený rezident je v Berlíně oblíben

Rezident CIA v Berlíně, jejž minulý čtvrtek vláda kancléřky Angely Merkelové vyzvala, aby opustil Spolkovou republiku, avšak neprohlásila ho za nežádoucí osobu, stále zůstává v německé metropoli. „Zatím neodcestoval,“ uvedla v pondělí Sawsan Chebliová, mluvčí německého ministerstva zahraničí.

Rezident je přitom v SRN necelý rok a Berlín měl být poslední štací před odchodem do důchodu, upozornil SZ. Američan je považován za talent na jazyky a učí se velmi rychle německy. „V německých zpravodajských kruzích se těší značné oblibě. To má co do činění i s tím, že jeho předchůdce Mike Allen příkrým a nevlídným jednáním lezl všem na nervy,“ dodal list s tím, že Allenovi jeden z německých zpravodajců řekl, že je to prostě „sráč“.

Rezidenti CIA mají v Německu značnou moc: zastupují nejen svou službu, ale všechny americké výzvědné agentury. Jenom CIA má ve Spolkové republice k dispozici malé impérium: stovku agentů v Berlíně, Frankfurtu a v jiných městech.

Němečtí zpravodajci vycházejí z toho, že Allen podepsal souhlas se zverbováním Markuse R. Jeho nástupce „krtka“ v BND převzal a rozhodl, že ho „nevypne“ – i proto, že v SRN narůstalo rozladění kolem odposlechů americkou špionáží NSA a CIA potřebovala vědět podrobnosti,

Jako Francie?

Washington se snaží si Berlín udobřit. Podle agentury Bloomberg americký velvyslanec v Berlíně John Emerson prý nabídl Merkelové zvláštní dohodu o spolupráci tajných služeb obou zemí. USA ji mají jen se čtyřmi zeměmi světa, Německo ji však odmítlo. Stálo totiž výhradně o úmluvu o klidu zbraní – tedy, že se obě strany zřeknou špionáže proti sobě.

Mike Rogers, republikánský šéf výboru Sněmovny reprezentantů pro kontrolu zpravodajských služeb, v CNN Berlínu vzkázal, aby se začal chovat dospěle a že americké tajné služby zachránily životy německých občanů.

„To, že Německo de facto vyhostilo šéfa výzvědných služeb, bere Amerika jako symbolický krok. Celkově může vnímat Spolkovou republiku jako zemi ochotnou méně spolupracovat. Zůstane partnerem, ale komplikovaným. Něco jako Francie či Turecko,“ řekl televizi ZDF Steven Harris, politolog Kolumbijské univerzity v New Yorku.

Reklama

Výběr článků

Načítám