Hlavní obsah

Merkelová odstoupí před koncem funkčního období, napsal Spiegel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Německá kancléřka Angela Merkelová plánuje, že nedokončí plné funkční období a před volbami v roce 2017 se dobrovolně vzdá úřadu. V nejnovějším vydání to napsal německý týdeník Spiegel, který se odvolává na několik nejmenovaných členů vlády a vysoce postavených činitelů z kancléřčiny konzervativní unie CDU/CSU.

Foto: David Gray, Reuters

Angela Merkelová

Článek

Merkelová podle Spiegelu zvažuje, že by odstoupila před volbami v roce 2017. „Skoro každý kolem ní, v její straně nebo v kabinetu, je přesvědčen, že dobrovolně opustí kancelář,“ napsal týdeník v článku k jejím šedesátinám. Merkelová údajně uvedla, že se chce vyhnout osudu Helmuta Kohla, jehož obliba ke konci klesla, protože příliš mnohokrát bojoval o post kancléře, nebo Konrada Adenauera, který musel být svržen vnitrostranickým pučem.

Spekulace, že by z úřadu mohla předčasně odejít, odmítl její mluvčí i straničtí kolegové. Merkelová během loňských parlamentních voleb slíbila, že dokončí plný mandát. Spiegel ale tvrdí, že Merkelová už nechce být zvolena počtvrté. Má prý zájem o post generálního tajemníka OSN nebo předsedy Evropské rady. Obě pozice by se měly nově obsadit na přelomu let 2016 a 2017.

Poprvé od roku 1949

Pokud by Merkelová nezůstala ve funkci do konce svého mandátu, stala by se první německou kancléřkou od roku 1949, která by odešla předčasně.

Kancléřka se po skoro devíti letech u moci těší mimořádné popularitě mezi voliči a podobný krok by byl pro Německo šokem. Pocítil by jej i zbytek Evropy, kde má Merkelová nesporné postavení nejmocnějšího lídra na kontinentu, podotkl britský list Guardian.

Reklama

Výběr článků

Načítám