Hlavní obsah

Havarovanou Costu Concordii vyzvedávají na hladinu k poslední cestě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řím
Aktualizováno

Vyzvedáváním havarované výletní lodě Costy Concordie začala v pondělí ráno její příprava na poslední cestu. První část operace, kdy se loď odpoutala od ocelových podmořských plošin, na nichž byla upevněna, skončila před polednem. Do týdne bude loď stabilizována a připravena k odtažení od ostrova Giglio do Janova, kde bude sešrotována.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Havarovaná loď Costa Concordia Video: Reuters

 
Článek

Technici začali v pondělí plnit vzduchem speciální kesony, které skoro 300 metrů dlouhé plavidlo nadzvedly přibližně o dva metry. Akci se podařilo úspěšně zakončit před polednem, napsala BBC.

Plavbyschopný 300 metrů dlouhý vrak technici podle plánu s pomocí dvou remorkérů pomalu odtáhli asi 30 metrů od místa ztroskotání, kde budou v dalších dnech pokračovat ve vytlačování vody z nádrží.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

První část operace byla považována za nejsložitější, protože se vrak přestal opírat o šest ocelových konstrukcí, které ho držely. „První fáze operace bude nejnebezpečnější, protože loď bude odpojena od platforem,“ řekl Franco Gabrielli z úřadu civilní ochrany, který na operaci dohlíží.

Foto: Alessandro Bianchi, Reuters

Výletní loď Costa Concordia připravují na poslední cestu.

Odborníci nyní počítají s tím, že budou potřebovat den až dva k uvolnění vraku od mořského dna a další čtyři až pět dnů k jeho stabilizaci před čtyřdenní cestou do Janova. [celá zpráva]

Foto: Alessandro Bianchi, Reuters

Postupné vyzvedávání Costy Concordie

Operace je složitá a je do ní zapojeno několik set techniků a potápěčů. Podle rejdařství Costa Crociere jde o bezprecedentní operaci. „Jsou tu rizika jako u všeho, co se dělá poprvé, ale my si věříme,“ řekl Franco Porcellcchia z firmy, která loď vlastní.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záběry z vraku potopené Costy ConcordieVideo: Reuters

Až bude plavidlo odtaženo, začne se pátrat po těle indického číšníka Rusella Rebella, který je poslední z 32 obětí ztroskotání lodě.

Costa Concordia havarovala v noci z 13. na 14. ledna 2012. Plavidlo s více než 4200 lidmi na palubě se tehdy příliš přiblížilo pevnině a po srážce s útesem začalo nabírat vodu. Při nehodě zemřelo 32 lidí. U soudu se za havárii zodpovídá kapitán lodi Francesco Schettino.

Foto: Alessandro Bianchi, Reuters

Remorkéry okolo vyzvedávaného vraku lodi Costa Concordia

Reklama

Výběr článků

Načítám