Hlavní obsah

Polský europoslanec zfackoval kolegu. Udělal jsem to diskrétně, hájil se

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava

Čerstvý europoslanec Janusz Korwin-Mikke je v Polsku proslulý skandály a výstřelky. Naposledy se vyznamenal v pátek, když nafackoval svému kolegovi a bývalému disidentovi Michalu Bonimu.

Foto: Vincent Kessler, Reuters

Výstřelek Korwina-Mikkeho by museli řešit jeho kolegové z Evropského parlamentu.

Článek

Podle sobotního vydání listu Gazeta Wyborcza k šarvátce došlo během páteční schůzky polských europoslanců s diplomaty v jedné varšavské vile ministerstva zahraničí.

„Řekl jsem 'Dobrý den' a on (Korwin-Mikke) udělal dva kroky a praštil mě do tváře," uvedl europoslanec Boni a zdůraznil, že po incidentu byl útočník nucen schůzku opustit.

Odplata za dávnou urážku?

„Nebylo to použití fyzické síly, ale symbolický akt," oponoval Korwin-Mikke. Prý si musel vyřídit účty za dávnou urážku, kdy jej Boni před lety za návrh lustračního zákona veřejně označil za idiota a šílence. Boni ale tvrdí, že se mezitím oponentovi již několikrát omluvil.

„Udělal jsem to diskrétně, bylo tam jen 20 čestných lidí," prohlásil Korwin-Mikke před kamerou. Čekal prý, že jej Boni vyzve na souboj, ale nedokáže pochopit, že místo toho se Boni svěřil novinářům.

Ministerstvo se omluvilo

Ministerstvo zahraničí se za incident omluvilo a přislíbilo podat na útočníka trestní oznámení. Politik je známý agresivními výroky a incidenty s feministkami či policisty, ale dosud nebyl trestán.

Podle deníku mu nyní však mohou hrozit až tři roky vězení. Samozřejmě v případě, že jej Evropský parlament zbaví imunity.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám