Hlavní obsah

V Paříži odsoudili 9 lidí za členství v teroristické organizaci

Paříž
Aktualizováno

V Paříži odsoudili v pátek devět lidí - z toho tři v nepřítomnosti - za členství v teroristické síti, která své členy cvičila v Afghánistánu a plánovala útoky ve Francii. Dostali tresty od dvou do devíti let. Verdikt není pravomocný, obě strany se mohou odvolat, ale zřejmě tak neučiní.

Článek

Prokuratura pro obžalované žádala desetileté tresty, ale soud vynesl tresty nižší. Obhájkyně jednoho z odsouzených Ryada Hannouniho řekla, že se neodvolá. “Jsme spokojeni s rozhodnutím,“ uvedla advokátka Julia Masová. „Čekali jsme mnohem vyšší trest,“ dodala.

Hannouni zadržený v roce 2010 v Neapoli dostal osm let. Studoval islám v Íránu u hranic s Pákistánem a Afghánistánem. K bojovníkům džihádu se však nepřidal.

Nejvyšší tresty dostali právě čtyři obžalovaní, kteří strávili nějakou dobu v pákistánsko-afghánském pohraničí, což je jeden z bezpečných přístavů radikálů z Tálibánu a Al-Káidy. Nejvíc, devět let, dostal Touhami Tebourski, který byl souzen v nepřítomnosti. Čeká na vydání do Francie v turecké vazbě. Další dva odsouzení jsou na útěku.

Všichni obžalovaní popřeli, že by plánovali teroristické útoky. Soud konstatoval, že skupina měla různé závazky vůči „perfektně organizované” síti a připustil, že neexistoval „jasně definovaný” plán útoku.

Patnáctidenní proces podle agentury AP potvrdil obavy Francie a dalších evropských zemí ze svých občanů, kteří se vracejí z válečných oblastí především v Sýrii. Ta nyní přitahuje ještě více lidí toužících po džihádu než Afghánistán.

Reklama

Výběr článků

Načítám