Hlavní obsah

Raketový útok zabíjel ukrajinské vojáky, prezident slibuje tvrdou odplatu

Kyjev
Aktualizováno

Při raketovém útoku na pozice ukrajinské armády zemřelo nejméně 19 vojáků. Původní zprávy uváděly až tři desítky mrtvých, ukrajinské úřady ale později počet obětí upřesnily. Podle Kyjeva proruští separatisté zaútočili v Luhanské oblasti raketovým systémem Grad.

Foto: Profimedia.cz

Ruský raketový systém BM-21 Grad při dubnovém cvičení ve Volgogradském regionu. Stejný typ používá také ukrajinská armáda.

Článek

Vzbouřenci podle ukrajinského ministerstva obrany raketami napadli ukrajinské síly zapojené do protiteroristické operace (ATO) u vesnice Zelenopillja. Celkový počet zabitých vojáků za posledních 24 hodin vystoupal na 23 mrtvých. Devatenáct z nich měly zabít rakety Grad.

Mluvčí ministerstva obrany Vladyslav Selezňov dodal, že bylo zraněno 93 vojáků. Předchozí zprávy médií o třiceti mrtvých označil za nepřesné. „Faktem je, že bojovníci použili u Zelenopillju grady a že naši mají ztráty,“ uvedl Selezňov.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Mobilní raketový systém Grad umístěný na nákladních vozidlech používají armády Ruska i Ukrajiny.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko v reakci prohlásil, že Kyjev „najde a zničí” proruské separatisty odpovědné za raketový útok.

„Za život každého vojáka, ozbrojenci zaplatí desítkami a stovkami vlastních životů. Jediný terorista se nevyhne odpovědnosti, každý dostane, co si zaslouží,” uvedl Porošenko v prohlášení zveřejněném po setkání s bezpečnostní radou na jeho internetových stránkách.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Vojenská stráž na východě Ukrajiny

Selezňov také zmínil, že letectvo útočí na vojenskou techniku separatistů: „Letectvo ATO podniklo dva údery ze vzduchu na obrněnou a automobilní techniku vzbouřenců, která byla zjištěna v lomu u Perevalsku v Luhanské oblasti.“

Zabitý plukovník

Podle agentury Unian ráno útočili vzbouřenci raketami BM-21 Grad také na školicí středisko pohraničníků v obci Oleksijivsk v Doněcké oblasti. Při útoku zahynul náčelník školicího centra plukovník Ihor Momot a tři další pohraničníci.

Kyjev viní Rusko, že dodává rebelům bojovníky, ale i výzbroj včetně tanků, obrněnců a raket. Moskva to popírá. Ukrajinské síly už ve středu uvedly, že zničily dva raketomety Grad u obce Dmytrivka v Doněcké oblasti.

Rusko uzavřelo přechody

V pátek pokračovaly boje na několika místech v Doněcké a Luhanské oblasti. Stále se bojuje o letiště v Doněcku. Armáda hlásí ztrátu jednoho vojáka u Karlivky a nejméně dvou dalších u přechodu Dovžanskyj, kde obrněné vozidlo najelo na minu. Podle armádního mluvčího Vladislava Selezňova zabili vojáci v posledních dnech nejméně 50 rebelů.

Související témata

Foto: Profimedia.cz

Kyjev

Foto: STRINGER, Reuters

Průvod demonstrantů v moskvě

Kvůli pokračujícím bojům u hranic uzavřelo v pátek Rusko tři významné hraniční přechody, uvedla ČTK.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám