Hlavní obsah

Snowden požádal Rusko o prodloužení pobytu

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Edward Snowden, bývalý technik CIA, který se před americkými úřady skrývá v Rusku, požádal Moskvu o prodloužení dočasného víza. Ve středu to podle serveru Russia Today oznámil jeho právní zástupce Anatolij Kučerena.

Foto: koláž Novinky s použitím ČTK/AP a Reuters

Edward Snowden.

Článek

„Předali jsme dokumenty, abychom prodloužili jeho pobyt v Rusku,“ prohlásil Kučerena, který neočekává, že by úřady žádost zamítly.

Snowden nedávno prohlásil, že pokud se nebude moci uchýlit do jiné země, bude chtít v Rusku zůstat. Nejraději by se vrátil do USA, které ale na něj vydaly zatykač. [celá zpráva]

Potvrdil také, že požádal Brazílii o azyl. Není jasné, jak se k žádosti brazilské úřady postavily.

Rusko udělilo Snowdenovi, který americkým tajným službám ukradl 1,7 miliónu tajných materiálů, jež postupně zveřejňuje, azyl loni v srpnu. Američan chtěl na Kubu, ale USA mu zneplatnily pas a on se ocitl bezprizorní na moskevském letišti Šeremetěvo, kam přiletěl z Hongkonku.

Snowden odmítá podezření, že by Rusové mohli mít přístup k tajným materiálům, které mimo jiné svědčí o existenci odposlouchávání a sledování miliónů lidí po celém světě včetně státnických špiček.

Související téma:

Foto: ČTK/AP

Edward Snowden

Nynější vízum Snowdenovi vyprší 31. července.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám