Hlavní obsah

Záplavy v Srbsku způsobily škody za 42 miliard korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bělěhrad

Květnové katastrofální záplavy způsobily Srbsku škody a ztráty v celkové výši 1,5 miliardy eur (42 miliard korun). Podle srbských médií k tomuto oficiálnímu odhadu dospěla srbská vláda a přijede s ním na dárcovskou konferenci, která se uskuteční 16. července v Bruselu.

Foto: Marko Djurica, Reuters

Muž před zaplaveným domem v srbském Lazarevaci (záběr z dob povodní v květnu)

Článek

Zpráva, kterou kabinet premiéra Aleksandra Vučiče připravil, konstatuje, že přímé škody způsobené během povodní dosáhly 810 miliónů eur. Zbylá část připadá na ztráty, které vznikly v důsledku záplav. Dvě třetiny z uvedené částky se týkají výrobních sektorů ekonomiky.

Předseda vlády už koncem května při vystoupení v parlamentu odhadl, že škody se budou pohybovat kolem 1,5 miliardy eur. Zároveň oznámil, že si rozběsněný vodní živel vyžádal životy 51 lidí. [celá zpráva]

Vytrvalé deště vyvolaly v květnu povodně a sesuvy půdy také v Chorvatsku, ale hlavně v Bosně a Hercegovině. Sarajevo už v červnu organizátory mezinárodní dárcovské konference informovalo, že škody dosáhly dvou miliard eur.

Reklama

Výběr článků

Načítám