Hlavní obsah

Církevní procesí na jihu Itálie vzdalo hold vězněnému mafiánovi

Řím

Ostrou kritiku Říma vyvolalo katolické procesí v jihoitalské Kalábrii, které vzdalo hold jednomu z předáků místní mafie drženému v domácím vězení. Podle agentury AP šlo o zjevný akt vzdoru vůči papeži Františkovi, který před dvěma týdny při návštěvě tohoto kraje členy místní mafiánské organizace ´Ndrangheta exkomunikoval. Akci v neděli odsoudil italský ministr vnitra.

Foto: Toni Condello, ČTK/AP

Církevní průvod v kalábrijském městečku Oppido Mamertina, v němž byli vedle představitelů místního duchovenstva i starosta a řada obyvatel, se ve středu odchýlil od plánované trasy procesí a zamířil k domu, v němž si odpykává trest jeden z mafiánů.

Článek

Církevní průvod v kalábrijském městečku Oppido Mamertina, v němž byli vedle představitelů místního duchovenstva i starosta a řada obyvatel, se ve středu odchýlil od plánované trasy procesí a zamířil k domu, v němž si odpykává trest jeden z mafiánů. Účastníci průvodu mu vzdali hold se sochou Panny Marie na ramenou.

Ministr vnitra Angelino Alfano v neděli označil akci za "ubohou a nechutnou" a ocenil trojici policistů, kteří na protest proti ní procesí opustili. Místní prokurátor zabývající se zločiny mafie Nicola Gratteri agentuře AP řekl, že akce věřících byla zřejmě reakcí na Františkův "diktát". Vatikán se k procesí nevyjádřil.

Hlava katolické církve během červnové návštěvy Kalábrie odsoudila ´Ndranghetu, která je jednou z nejnebezpečnějších skupin organizovaného zločinu v Itálii, jako příklad "adorace ďábla". Podle papeže proti zlu ´Ndranghety je třeba bojovat.

Kalábrijský arcibiskup Giuseppe Fiorini Morosini tento týden prohlásil, že chce dočasně zrušit institut kmotrovství, který umožňuje mafii úspěšně předávat hierarchické vazby z generace na generaci.

Někteří místní lidé včetně části duchovních však mafii, která si jejich přízeň snaží kupovat investicemi do veřejných statků, tiše – či veřejně – tolerují.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám