Hlavní obsah

Británie vyšetřuje údajnou pedofilní síť v parlamentu v 80. letech

Londýn

Britské ministerstvo vnitra bude prošetřovat nařčení, že v britském parlamentu v 80. letech fungovala pedofilní síť pro tehdejší politiky. Podle deníku The Daily Telegraph se úřadem jmenovaný vyšetřovatel bude zabývat informacemi, že ministerstvo v uvedené době nekalé praktiky krylo. Na seznamu osob údajně zneužívajících děti je více než desítka bývalých i současných politiků, tvrdí list.

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

Londýnský westminsterský palác, sídlo parlamentu

Článek

Šetření se má zaměřit především na soubor dokumentů předaný tehdejšímu ministrovi vnitra Leonu Brittanovi konzervativním poslancem Geoffreyem Dickensem v roce 1983. Dokumenty údajně obsahovaly informace o nelegálních sexuálních aktivitách politiků. Mezi britskou veřejností se nedávno objevily spekulace, že ministr ožehavé informace ututlal.

Prošetření, které si prý osobně vyžádal ministerský předseda David Cameron, má zhodnotit, zda byly správné závěry dřívějšího, loňského zkoumání události. "Abychom poskytli nové ujištění, které žádáte... pověřím zkušenou osobu z právního prostředí, aby zjistila, zda jsou závěry šetření spolehlivé. Mám v úmyslu ji jmenovat v průběhu příštího týdne," napsal podle listu Cameronovi vysoký představitel ministerstva vnitra Mark Sedwill.

Úřad loni dospěl k závěru, že veškeré podstatné informace z dokumentů se dostaly k policii a zbytek byl v souladu s tehdejší politikou zničen.

Někteří jsou stále v politice

Na seznamu údajných pedofilů jsou podle deníku i vysoce postavení politici. Někteří z nich již nežijí, někteří jsou však stále v aktivní politice. Nařčeními se již zabývá policie.

Británií stále hýbe pedofilní aféra rozpoutaná odhaleními o zneužívání dětí již zesnulým bývalým moderátorem BBC Jimmym Savilem. Policie zkoumá možný dosah pedofilní sítě do různých oblastí veřejného života. Dosud posledním odsouzeným byl tento týden australský bavič, malíř a zpěvák Rolf Harris, který zneužíval dívky v Británii v 70. a 80. letech. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám