Hlavní obsah

Královna Alžběta pokřtila lahví whisky největší britskou letadlovou loď

Největší letadlovou loď vyrobenou v Británii pro její námořnictvo v pátek pokřtila královna Alžběta II. Plavidlo pojmenované po panovnici HMS Queen Elizabeth má být první ze dvou lodí této třídy a odstartovat novou éru britského námořnictva. Je dlouhé jako 25 autobusů a vejde se na něj zároveň 40 letadel a vrtulníků, uvedla BBC. Do služby by loď měla jít v roce 2020.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Královna Alžběta II. pokřtila největší britskou válečnou loď whiskyVideo: Reuters

 
Článek

Nárazem lahve whisky z destilérky ve skotském Bowmore vyvrcholila slavnostní ceremonie v loděnici Fife's Rosyth. Byla to Královna Alžběta II., která zmáčkla tlačítko a spustila tak zařízení, které lahev skotské rozbilo o 280 metrů dlouhý trup lodi.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

"HMS Queen Elizabeth bude národním nástrojem moci a národním symbolem úřadu (královny)," prohlásil při křtu admirál George Zambellas. Podle něj je letadlová loď hodná královny a stane se "národním symbolem".

Foto: Andrew Milligan, ČTK/AP

Královské námořnictvo nastoupené před lodí HMS Queen Elizabeth

"Největší britské válečné plavidlo znamená novou fázi v historii našeho námořnictva," prohlásila při ceremonii královna Alžběta II. Letadlové lodi o výtlaku 65 000 tun požehnala, stejně jako její budoucí posádce. Tu by mělo tvořit 1600 námořníků včetně pilotů.

Foto: Andrew Milligan, ČTK/AP

Královna Alžběta II. s vévodou z Edinburghu (vlevo) před křtem HMS Queen Elizabeth ve skotské loděnici Fife's Rosyth

Na stavbě se podle BBC podílelo přes 10 tisíc lidí a víc než stovka společností. Přesto ji provázejí problémy a zpoždění. Plavidlo mělo jít původně do služby už v roce 2016. Nakonec to ale bude o čtyři roky později. Plánovaná cena měla být 3,65 miliardy liber, vyjde ale na astronomických 6,2 miliardy (téměř 215 miliard korun).

Foto: Russell Cheyne, Reuters

HMS Queen Elizabeth má být první letadlovou lodí ze dvou plavidel třídy pojmenované po královně Alžbětě

Zajímavá je také symbolika, které si všímají britská média. Křest se odehrál 4. července, tedy na Den nezávislosti Spojených států. Na lodi navíc budou americká letadla F-35. Význam má také křest ve skotské loděnici, především proto, že Skotové chtějí 18. září uspořádat referendum o samostatnosti na Británii.

Foto: Russell Cheyne, Reuters

Dělníci na palubě HMS Queen Elizabeth, archivní snímek

HMS Queen Elizabeth je potřeba ještě dovybavit, než se poprvé pustí na moře. To je naplánované na rok 2017. O poslední letadlovou loď přišlo královské námořnictvo také kvůli úsporám v roce 2010.

V plánu má i stavbu druhé lodi třídy Queen Elizabeth, sesterskou Prince of Wales. Jak ale poznamenala agentura Reuters, kvůli škrtům v armádním rozpočtu není jasné, jestli na ni budou peníze.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám