Hlavní obsah

V Německu zatkli dvojitého agenta, dokumenty prodával Američanům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Jednatřicetiletého pracovníka německé zpravodajské služby BND zatkli pro podezření, že působil jako dvojitý agent a prodával tajné dokumenty do Spojených států. Agentuře Reuters to v pátek potvrdili dva nejmenovaní politici obeznámení s případem.

Foto: Profimedia.cz

Dvojitý agent měl vynášet tajné informace z Bundestagu.

Článek

Zatčení kvůli podezření na špionáž pro jinou zemi potvrdila prokuratura, podrobnosti však nesdělila.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Podle zdrojů Reuters se měl zatčený přiznat k předávání informací o zvláštní komisi německého parlamentu vyšetřující nařčení z hromadného sledování a odposlouchávání ze strany americké Národní agentury pro bezpečnost (NSA). Podle dokumentů, které zveřejnil bývalý zaměstnanec rozvědky CIA Edward Snowden, byli Američané napíchnuti také na mobil německé kancléřky Angely Merkelové.

Podle deníku Bild působil dotyčný jako dvojitý agent dva roky. Za tu dobu měl ukrást 218 tajných dokumentů.

Související témata

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Angela Merkelová po oznámení odhadů, které jí přisoudily až 42 procent

Foto: ČTK/AP

Edward Snowden

USA ani Německo zatím záležitost oficiálně nekomentovaly, podle Reuters však záležitost ještě více poškodí vztahy, napjaté v důsledku Snowdenových odhalení.

Reklama

Související témata:

Související články

Vycvičili mě jako špióna, tvrdí Snowden

Bývalý analytik americké tajné služby NSA Edward Snowden se v rozhovoru s televizí NBC News ohradil proti nařčení kritiků, že pracoval jen na nižší úrovni....

Výběr článků

Načítám