Hlavní obsah

Rok a půl vězení pro bývalého mluvčího britského premiéra Camerona

Novinky, rei
Londýn
Aktualizováno

Trest 18 měsíců ve vězení vynesl v pátek soud v Londýně nad Andym Coulsonem, bývalým šéfredaktorem bulvárního nedělníku News of the World a někdejším tiskovým mluvčím britského premiéra Davida Camerona. Trest padl za odposlouchávání stovek lidí novináři.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Andy Coulson přijíždí k souduVideo: Reuters

 
Článek

„Pan Coulson nese hlavní vinu za odposlouchávání. Věděl o něm a podněcoval ho, když ho měl naopak zastavit,“ prohlásil soudce Saunders.

Šestačtyřicetiletému Coulsonovi hrozil maximálně dvouletý trest. Soud ho uznal vinným už minulý týden.

Spolu s ním byli v pátek odsouzeni ještě čtyři jeho kolegové.

Jeho předchůdkyni na pozici v týdeníku Rebeku Brooksovou naopak soud všech čtyř obvinění zprostil. [celá zpráva]

Foto: Neil Hall , Reuters

Andy Coulson přichází k soudu.

Brooksová i Coulson svorně tvrdili, že nevěděli o masivním odposlouchávání, které se týkalo stovek lidí včetně osobností showbusinessu a politiky, ale i obětí trestných činů.

Coulson nicméně přiznal, že měl přístup k tajným vládním materiálům a už v roce 2004 poslouchal zprávy z hlasové schránky bývalého ministra vnitra Davida Blunketta.

Cameronův mluvčí

Z pozice šéfredaktora odešel v lednu 2007, když se novinář, který se specializoval na královskou rodinu, přiznal, že odposlouchával telefony v Buckinghamském paláci. Následně ale Coulson nastoupil jako tiskový tajemník konzervativní strany a po jejím volebním úspěchu působil jako mluvčí premiéra Davida Camerona. Ten s ním pak poměr rozvázal, když vyšlo najevo, jak rozšířené odposlouchávání bylo.

Noviny News of the World patřily miliardářovi Rupertu Murdochovi, který se kvůli skandálu rozhodl list po 168 letech existence v roce 2011 zrušit.

Coulsona ale čeká ještě jeden proces poté, co soud minulý týden nařídil opakovat řízení kvůli obvinění z podplácení veřejných činitelů. Ve Skotsku hrozí Coulsonovi stíhání za křivou výpověď.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám