Hlavní obsah

Nový ukrajinský ministr obrany slibuje dobytí Sevastopolu

Kyjev/Moskva
Aktualizováno

Novým ukrajinským ministrem obrany se stal dosavadní šéf prezidentovy ochranky Valerij Heletej. Jeho nominaci oznámil prezident Petro Porošenko v noci na čtvrtek. Dopoledne ho v nové funkci schválil parlament 260 hlasy ze 450. Prezident rovněž učinil změnu ve vedení generálního štábu, do jehož čela postavil Vyktora Muženka.

Foto: Valentyn Ogirenko, Reuters

Nový ukrajinský ministr obrany Valerij Heletej

Článek

Šestačtyřicetiletý Heletej nahradil úřadujícího ministra obrany Mychajla Kovala, který resort vedl od 25. března. Heletej dosud stál v čele Úřadu státní ochranky (UDO), který má na starosti nejen bezpečnost hlavy státu, ale i dalších ústavních činitelů. Generálporučík Muženko se v současné době podílel na velení protiteroristické operace (ATO), která ale zatím vázne.

Heletej před poslanci nastínil smělé plány. Slíbil, že zajistí klid a pořádek ve státě a obnoví jeho suverenitu na celém území. „Věřte mi, přehlídka vítezství bude. V ukrajinském Sevastopolu!“ hřímal Heletej s narážkou na to, že letos se konala část ruské přehlídky právě v tomto městě. Ukrajina přitom Krym ani nezačala bránit.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Tehdejší ukrajinský prozatímní prezident Oleksandr Turčynov to posléze zdůvodnil tím, že armáda byla nepřipravená a bránit zemi mohlo jen 6000 vojáků. [celá zpráva]

Foto: Dmitry Lovetsky, ČTK/AP

Ukrajinští separatisté na hlídce

V úterý obnovená protiteroristická operace zatím žádná velká vítězství nepřinesla a pokračují vzájemné potyčky, aniž by kterákoli strana získala navrch.

Ukrajinska pravda uvedla, že separatisté ostřelovali z minometu hraniční přechod Dovžnaskij, přičemž zranili devět ukrajinských pohraničníků. Tento přechod ovládly ukrajinské síly po obnovení aktivní fáze ATO, která přinesla značné zesílení bojů.

Devět obětí bojů

Ruská státní televize RT odvysílala ve středu záběry následků dvou náletů na vesnici Stanycja Luhanska, při které mělo zemřít devět civilistů, když bylo zasaženo několik domů, které vzplály. Mezi oběťmi je pětileté dítě, kterému exploze utrhla nohy. Zemřel i jeho otec. Dalších jedenáct lidí bylo zraněno.

Kyjev ale popřel, že by devět lidí zemřelo po náletech, protože na vesnici ukrajinské letectvo žádný nálet nepodniklo. Podle něj vesnici ostřelovali separatisté z raketometu Grad, kterého se ve čtvrtek po bojích zmocnila ukrajinská armáda.

Mluvčí ukrajinské bezpečnostní rady Andrij Lysenko informoval, že mezi Slavjanskem a Kramatorskem probíhají ostré boje s cílem přimět povstalce, aby se vzdali.

Vyrabovaná banka

Podle Ukrajinské pravdy separatisté vyrabovali ve středu v Doněcku pobočku PrivatBanky. Odnesli si z ní 15 miliónů hřiven (30 miliónů korun), které byly určeny na výplaty a důchody. Do banky ve středu v 15:30 místního času (14:30 SELČ) vtrhlo komando čtyřiceti ozbrojenců. Požadovalo vydání hotovosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám