Hlavní obsah

Separatisté obklíčili letiště v Luhansku, vojáci budou bojovat do posledního náboje

– Kyjev • Aktualizováno

Separatisté obklíčili letiště v Luhansku na východě Ukrajiny. Pátému kanálu ukrajinské televize to potvrdil poradce ministra vnitra Anton Geraščenko. Podle něj jsou vojáci zcela odříznuti, neboť přístupové cesty jsou zaminované a nelze je ani zásobovat ze vzduchu, neboť separatisté jsou vybaveni ručními protiletadlovými střelami.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Separatista v Družkovce

Článek

„Naši vojáci stále drží luhanské letiště, ale teroristé je prakticky odřízli od okolního světa,“ řekl Geraščenko. Podle něj ale budou bojovat do posledního náboje. „Jsem si jist, že se naši chlapci nevzdají,“ uvedl.

Geraščenko dodal, že přístupy k letišti jsou zaminované. Zmínil, že posádku nelze zásobovat ze vzduchu po sestřelu letounu Il-76, při němž zahynulo 49 lidí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Trosky sestřeleného iljušinuVideo: Reuters

Letoun byl sestřelen, když se pokusil posádce dovézt zásoby a přisunout posily. [celá zpráva]

Ostřelování hraničního přechodu

Separatisté v noci na středu také ostřelovali z minometu hraniční přechod Novoazovsk v Doněcké oblasti. Noční útok si podle Ukrajinské pravdy vyžádal jednoho mrtvého a osm zraněných.

„Dnes v 02:20 teroristé ostřelovali z minometu hraniční přechod Novoazovsk v Doněcké oblasti na hranicích s Ruskem. Během útoku bandité stříleli asi dvacet minut. Pálili ze strany vesnice Markine.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ukrajinská armáda zadržela samozvaného starostu Horlivky a další tři rebelyVideo: Reuters

Pohraničníci v očekávání dalšího útoku zaujali kruhovou obranu, uvedla ukrajinská pohraniční služba. Zmínila i ztráty. „V důsledku ostřelování zahynul jeden voják a čtyři utrpěli různě vážná zranění. Kromě toho teroristé pálili na oddíl pohraničníků, který se přesunoval k přechodu. Čtyři pohraničníci byli zranění.

Podle ukrajinské armády se povstalci pokusili sestřelit bombardér Su-24. Střela prý zasáhla jeden ze dvou motorů, pilotovi se však požár pohonné jednotky podařilo uhasit. Následně podle mluvčího armádní operace Oleksije Dmytraškovského ještě zvládl zlikvidovat palebné postavení povstalců a se strojem bezpečně přistát.

Podle ministerstva obrany další letoun Su-25 havaroval při přistání v Dněpropetrovsku kvůli technické závadě. Pilot se katapultoval.

Bojovalo se také u Kramatorsku, který podle separatistů vojáci intenzivně ostřelují. "Město bylo doslova zasypáno granáty," uvedlo tiskové středisko doněckých povstalců. Podle nich vojsko zřejmě nasadilo raketomet Grad. Střílí se i u Krasného Lymanu.

Po tvrdých bojích se ocitl Slavjansk bez dodávek elektrické energie, protože byla zničena rozvodná stanice na severu města.

Operace proti teroristům pokračuje

Předseda parlamentu Oleksandr Turčynov uvedl, že ukrajinské síly pokračují v aktivní fázi protiteroristické operace (ATO): „Ozbrojené síly a národní garda pokračují v aktivním napadání teroristů na východě.

„Akce našich vojáků jsou dostatečně efektivní a přinášejí výsledky,“ dodal Turčynov, aniž by upřesnil, čeho bylo dosaženo, nebo okomentoval případné neúspěchy. Na závěr prohlásil: „Jsem přesvědčen, že díky aktivnímu působení našich ozbrojených sil a naší národní gardy osvobodíme a zcela vyčistíme od teroristů východ Ukrajiny a Doněcká i Luhanská oblast budou opět žít v klidu a pracovat společně na silné a mohutné Ukrajině. Sláva Ukrajině.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám