Hlavní obsah

Porošenkovo rozhodnutí obnovit boje zkritizovalo Rusko i Německo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva/Berlín

Ruský prezident Vladimir Putin v úterý v projevu před ruskými diplomaty kritizoval nového ukrajinského prezidenta Petra Porošenka, považuje ho za odpovědného za obnovení bojů ukrajinských vládních jednotek s proruskými povstalci na východě Ukrajiny. Porošenkovo rozhodnutí obnovit protiteroristickou operaci ale zkritizovalo i Německo.

Foto: Alexei Druzhinin/RIA Novosti/Kremlin, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

Petro Porošenko se podle Putina nenechal přesvědčit, aby se vydal cestou mírových jednání. V telefonickém rozhovoru ho ruský prezident žádal, aby prodloužil příměří, i když je separatisté porušovali: „Naneštěstí se Porošenko rozhodl obnovit vojenskou operaci. A my, když říkám my, myslím sebe i své evropské kolegy, my jsme ho nebyli schopni přesvědčit, že cesta k dosažitelnému, pevnému a dlouhodobému míru nevede přes válku.“

Německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier také uvedl, že je z jeho kroku trochu zklamán: „Dohoda (o příměří) by nemohla politicky vyřešit trvale ukrajinskou krizi, ale bylo by to více než pouhý čas k nadechnutí.“ Současně dodal, že by bylo dobré pokračovat a prohlubovat omezený kontakt mezi úřady Ukrajiny a Ruska s cílem, aby byla lépe střežena hranice a na východ Ukrajiny se nedostávali bojovníci a zbraně.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Ruské výhrůžky

Putin Kyjevu nepřímo pohrozil: ”Chci, aby všichni pochopili, že naše země bude nadále energicky chránit práva Rusů, našich krajanů v cizině, a to s využitím celého arzenálu stávajících prostředků: od politických a ekonomických až po humanitární operace, s nimiž počítá mezinárodní právo, až po právo na sebeobranu.”

Putin opět obhajoval ruskou březnovou anexi Krymu. Moskva podle něj neměla právo nechat obyvatele Krymu a ruskou námořní základnu v Sevastopolu na pospas řádění ukrajinských nacionalistů, kteří se podle něj dostali k moci v Kyjevě: „Nemohli jsme připustit, aby se výrazně omezil náš přístup k Černému moři, aby na krymskou zem přišla vojska NATO a aby se kardinálně změnil poměr sil.”

Nynější dění na Ukrajině podle Putina představuje vyvrcholení negativních tendencí ve světových záležitostech, které se po léta kumulovaly. Jde podle něj o plod politiky zadržování zaměřené proti Rusku.

Šéf Kremlu kritizoval také nátlak USA na Francii, aby odstoupila od prodeje válečných lodí třídy Mistral Rusku. Rovněž hovořil o údajných ideologických intrikách namířených proti výstavbě nového ruského plynovodu South Stream do jižní a západní Evropy, který se má vyhnout Ukrajině.

Reklama

Související články

Ukrajinská armáda obnovila útok

Ukrajinská armáda obnovila bojové operace proti proruským separatistům na východě země. V noci na úterý oznámil ukrajinský prezident Petro Porošenko, že...

Výběr článků

Načítám