Hlavní obsah

Europarlament dál povede německý socialista Schulz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Štrasburk
Aktualizováno

Předsedou Evropského parlamentu byl v úterý podle očekávání opět zvolen německý sociální demokrat Martin Schulz. Už v prvním kole tajné volby dostal 409 hlasů. Volba předsedy byla vůbec prvním aktem nového europarlamentu, jehož 751 členů zvolili občané členských zemí Evropské unie na konci května.

Foto: Jean-Marc Loos, Reuters

Předseda Evropského parlamentu Martin Schulz

Článek

"Děkuji za důvěru a doufám, že se mi podaří získat důvěru těch, kdo pro mne dnes nehlasovali," řekl Schulz po zvolení. V krátkém vystoupení upozornil na některé výzvy, které podle něj stojí před nynější Evropskou unií, například vysokou nezaměstnanost, nerovnost ve společnosti i mezi unijními zeměmi.

Připomněl také vyjednávání o obchodní smlouvě TTIP se Spojenými státy, potřebu změn v energetické politice, trvající boj s klimatickými změnami, bezpečnost dodávek energií či problematiku nelegální migrace.

Schulzovo zvolení na dalších dva a půl roku do čela europarlamentu není překvapením. Jde o výsledek dohody mezi socialistickou frakcí S a Evropskou lidovou stranou (EPP), jejíž kandidát, bývalý lucemburský premiér Jean-Claude Juncker by měl být v polovině měsíce parlamentem zvolen do čela Evropské komise. [celá zpráva]

Schulz působí v Evropském parlamentu už 20 let. Jeho předsedou je od ledna 2012. Předtím od července 2004 šéfoval frakci socialistů, do jejíhož čela byl zvolen opět minulý měsíc.

Volbou předsedy zahájil svou činnost nově složený Evropský parlament. Schůze v úterý začala slavnostně. Ódu na radost, která je jedním ze symbolů EU, zahrál novým poslancům Štrasburský symfonický orchestr.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám