Hlavní obsah

Povstalci obvinili ukrajinskou armádu z použití chemických zbraní

Proruští separatisté ze Slavjansku ve východoukrajinské Doněcké oblasti obvinili ukrajinské vládní síly, že při ostřelování okolí města použily chemické zbraně, zřejmě na bázi chloru. Informovala o tom agentura RIA Novosti. Mluvčí velení vojenské operace vedené proti povstalcům Aleksij Dmytraškovskyj obvinění důrazně popřel.

Foto: Dmitry Lovetsky, ČTK/AP

Proruští separatisté obvinili ukrajinskou armádu z použití chemických zbraní

Článek

Vládní jednotky v okolí Slavjanska "znovu použily chemické zbraně", uvedl zástupce velitele povstaleckých sil v Doněcké oblasti Igor Strelkov. Po jejich ostřelování předměstí se prý do nemocnic začali přijíždět lidé s příznaky otravy chlorem.

"Byl proveden další útok na areál místního závodu AIZ. Jeden z povstalců byl vystaven chemické otravě a ve vážném stavu převezen do nemocnice," uvedl rovněž Strelkovův zástupce.

Povstalci se podle něj domnívají, že armáda nasadila chlorpikrin, tedy bezbarvou a prudce jedovatou kapalinu, která byla známá jako chemická zbraň za první světové války a která se v současnosti používá v zemědělství proti polním škůdcům.

Mluvčí ukrajinských sil Dmytraškovskyj ale vzápětí obvinění označil za nesmysl. "Síly 'protiteroristické operace' (ATO) vedou odvetnou palbu jen ke své obraně. O žádné chemické zbraně nejde, je to nesmysl. Síly ATO žádné chemikálie nepoužívají," zdůraznil.

Reklama

Výběr článků

Načítám