Hlavní obsah

U Doněcku zastřelili ruského kameramana, točil do poslední chvíle

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Doněck
Aktualizováno

Osmašedesátiletý kameraman ruského Prvního kanálu podlehl v neděli večer střelným zraněním. Postřelen byl v Doněcku, když před ukrajinskou vojenskou základnou natáčel demonstraci žen, které požadovaly propuštění svých synů z ukrajinské armády. Kameramana zasáhla kulka vypálená z prostoru základny.

BEZ KOMENTÁŘE: Poslední záběry, které pořídil zastřelený ruský novinář Video: 1TV.ru

 
Článek

„Náš kolega Anatolij Kljan zemřel dnes v noci. Byl smrtelně zraněn do břicha, do žaludku. Bylo mu 68 let,“ uvedl První kanál v neděli pozdě večer s tím, že šlo o zkušeného profesionála, který v televizi pracoval čtyřicet let. S dalšími novináři jel s matkami vojáků, které požadovaly, aby jejich synové byli propuštěni ze služby.

Foto: 1TV.ru

Anatolij Klajn na záběru ruského Prvního kanálu

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Postřelený kameraman zemřel v sanitce cestou do nemocnice, řekl vicepremiér samozvané Doněcké lidové republiky Andrej Purgin. Postřelen byl i řidič autobusu, který ale přežil a je v nemocnici.

Osudová pauza na cigaretu

Kameraman byl zasažen poté, co dokončil rozhovor s jednou z matek a autobus poodjel pět set metrů od základny. Někteří si dávali cigaretu. Ozvala se kulometná palba provázená záblesky. Všichni běželi do autobusu a lehli si na zem. Ale Anatolij nepřestal točit.

Nejdříve kulka škrábla řidiče do hlavy, ale on byl dál schopen jet. Jednou rukou držel volant, druhou si ucpával ránu. Pak Anatolij řekl, že byl také zasažen, a zhroutil se na zem.

„Tolja řekl - zranili mě. A řekl to několikrát. Držel jsem ho. Nevěděl jsem, co mám dělat, nevěděl jsem, kam ho zasáhli. Jen řekl, že se mu špatně dýchá,“ vypověděl zpravodaj REN TV Vitalij Chanin.

Reportér Prvního kanálu Jevgenij Ljamin dodal, že po střelbě vypukl chaos. „Pokoušeli se sehnat auto, které by ho odvezlo do nemocnice. Tolju přenášeli, vynesli ho z autobusu. Jeho poslední slova byla - kamera, kamera. Kamera zůstala v autobusu.“

Pod palbu se v neděli dostal i jiný ruský novinář. Střela z granátometu byla vypálena u Doněcku. Nikoho nezranila.

V neděli byla podle ukrajinských zdrojů citovaných Ukrajinskou pravdou separatisty ostřelována hora Karačun u Slavjansku, kde je televizní vysílač. Minometná palba pokračovala i v pondělí. V noci byly také střelbou napadeny tři posty ukrajinských sil, jeden u Slavjansku, další u Avdijivky a Kreminny.

Na Ukrajině ve městě Metallist už během června zemřeli dva ruští novináři Igor Korneljuk a Anton Vološin. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám