Hlavní obsah

Lidé si v Bratislavě opravili zastávku, teď ji mají dát do původního, zchátralého stavu

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
Bratislava
Aktualizováno

Lidé v bratislavské čtvrti Vrakuňa se už nemohli dívat na zanedbanou zastávku autobusu a zrenovovali ji. Jak informovala televize Markíza, bratislavský dopravní podnik nyní žádá, aby ji uvedli do původního stavu.

Protiprávní rekonstrukce zastávky MHDVideo: Tv Markíza

 
Článek

Občané si za vlastní peníze nakoupili barvy, pomůcky a pustili se do práce. Museli vše očistit, odškrábat několik vrstev starých plakátů a kovové části museli odmastit.

„Ozvali se nám z dopravního podniku, že co jsme si to dovolili udělat. Nás opravdu nenapadlo, že bychom to měli dopravnímu podniku předem oznámit. Domnívali jsme se, že pokud děláme dobrou věc, tak není potřeba o ni žádat, ale stačí ji udělat,“ uvedl občanský aktivista Martin Kuruc.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Dopravnímu podniku se totiž nelíbí, že ho občané o své dobrovolné aktivitě neinformovali a zastávku opravili bez jeho vědomí.

Akci si nenechali schválit

„Problém v případě zmíněné zastávky je, že sdružení vykonalo tuto aktivitu bez jakékoli konzultace s Dopravním podnikem Bratislava nebo zástupci Magistrátu hlavního města,” uvedl bratislavský dopravní podnik ve stanovisku zaslaném redakci Novinek.

Podle firmy se jedná o nelegální činnost, kterou budou řešit právní cestou. Všechny zastávky totiž musí mít určitý koncept. Dopravnímu podniku se rovněž nelíbí umístění reklamy na obnovené zastávce. Společnost ovšem ujišťuje, že iniciativu dobrovolníků vítá.

„Dopravní podnik Bratislava vítá každou iniciativu dobrovolníků, kteří pomáhají odstraňovat následky vandalismu. Spolupracujeme s Městským parlamentem Mladých, kteří nám rekonstruují a malují zdevastované zastávky,“ dodal dopravní podnik.

Povoláme vandaly

Dopravní podnik nyní zcela vážně žádá iniciativní občany, aby zastávku dali do původního stavu. „Nevím, jak to dáme do původního stavu. Asi na to zavoláme nějaké pobudy a grafiťáky,“ říká Kristína Duranská, která se o zkrášlení zastávky rovněž přičinila. „Nás prostě štvalo, jak ta zastávka vypadá, a vzali jsme iniciativu do vlastních rukou,“ dodala.

Obyvatelé čtvrti si změny k lepšímu okamžitě všimli. „Chválabohu, že si toho někdo všiml,“ říká obyvatelka, která bydlí nedaleko zmíněné zastávky. Jiní dobrovolníci už v hlavním městě opravili několik zastávek, ale na rozdíl od výše zmíněné skupiny si svůj záměr dali předem schválit dopravním podnikem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám