Hlavní obsah

Náplast pro Camerona, EU se bude zabývat výhradami Británie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Lídři zemí Evropské unie se budou zabývat výhradami Velké Británie k budoucímu vývoji unie. Na závěr dvoudenního summitu v pátek zdůraznili, že integrace evropských států může mít různou podobu. Formulace ze závěrů jsou náplastí pro britského premiéra Davida Camerona, který utrpěl porážku v bezprecedentním hlasování vrcholné schůzky o nominaci budoucího šéfa Evropské komise.

Foto: Pascal Rossignol, Reuters

Britský premiér David Cameron po summitu EU

Článek

Cameron v pátek prosadil pro sebe dopředu jasně prohrané hlasování o nominaci Jeana-Clauda Junckera na předsedu Evropské komise. Tím poukázal na změnu způsobu výběru nového šéfa EK po květnových eurovolbách. Vadí mu, že strany v Evropském parlamentu svého kandidáta členským zemím vnutily s varováním, že nikdo jiný nemá šanci získat potřebnou většinovou podporu europoslanců. Dříve vybíraly předsedu země EU.

„Někdy musíte prohrát bitvu, abyste mohli vyhrát válku,” čelil Cameron na tiskové konferenci námitkám novinářů, že jeho strategie byla od počátku odsouzena k neúspěchu. Cameron po prohraných eurovolbách zdůrazňuje potřebu reformy osmadvacítky tak, aby případné referendum o vystoupení Británie v roce 2017 neskončilo odchodem země z EU. Cameron odmítal Junckera jako zastánce hlubší integrace a nakonec prosadil hlasování, ve které byly Británie a Maďarsko proti jeho nominaci. [celá zpráva]

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Až bude nová Evropská komise ustavena, proberou členské země, jakým způsobem by měol v budoucnu při respektování unijních smluv proces jmenování šéfa unijní exekutivy probíhat.

Barroso souhlasí

S Cameronovým názorem, že EU by měla působit jen tam, kde je společný postup přidanou hodnotou, a jinde nechat věci na členských zemích, dnes souhlasil i stávající šéf Evropské komise José Barroso. „Už dlouho říkám, že EU musí být velká ve velkých věcech a malá ve věcech malých,” řekl novinářům.

„Koncept stále těsnější unie umožňuje různé cesty integrace pro různé země. Umožňuje integraci těm, kdo se chtějí integrovat, ale respektuje přání těch, kdo si její další prohlubování nepřejí,” napsali prezidenti a premiéři osmadvacítky do závěrů summitu.

Británie, která není členem eurozóny, má obavy z prohlubující se integrace států platících jednotnou měnou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám