Hlavní obsah

Bulharské banky se hroutí, lidé si z nich vybírají vklady

Sofia

Bulharská centrální banka v pátek varovala, že místní banky čelí systematickému útokům s cílem destabilizovat zemi. Minulý týden byla uvalena nucená správa na čtvrtou největší banku v zemi Corporate Commercial. Objevily se ale spekulace, že ohroženy jsou i další banky, v pátek byly uzavřeny pobočky Prve investicionne banky (FI Bank), když z ní vybrali klienti kolem 800 miliónů leva (11,2 miliardy Kč).

Foto: Stoyan Nenov, Reuters

Lidé čekají ve frontě přes bulharskou bankou Prva investicionna (FI Bank)

Článek

”V posledních dnech se objevila snaha destabilizovat stát prostřednictvím organizovaného útoku na bulharské banky,” uvedla centrální banka a za hlavní cíl útoků označila třetí největší finanční ústav v zemi FI Bank. Tato banka poté oznámila, že v pátek kvůli ”zločinnému organizovanému útoku„ uzavírá do pondělka všechny své pobočky.

Centrální banka vyzvala všechny státní instituce ke spolupráci při ochraně finanční stability země a k právním krokům proti rozšiřování nepravdivých zpráv o zdraví bankovního sektoru. Přislíbila, že využije všech svých prostředků k ochraně úspor obyvatelstva.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Ministr vnitra Cvetlin Jovčev oznámil, že úřady již od čtvrtka vyšetřují šíření poplašných zpráv o bankovním sektoru: ”Byl tu útok prostřednictvím internetu a mobilních telefonů. „Cílem bylo rozšířit zvěsti, které by určitou banku destabilizovaly.”

Foto: Stoyan Nenov, Reuters

Lidé ve frontě před bulharskou bankou FI Bank

Akcie bulharských bank na zprávy reagovaly dalším poklesem. Akcie FI ztratily v pátek 23 procent, ale propadly se i akcie jiných bank. „Celý bankovní sektor se vyprodává kvůli problémům okolo Corporate Bank. Investoři se obávají, že se problémy mohou rozšířit, řekl obchodník s cennými papíry Bojan Gacev.

Šéf nejsilnější opoziční strany Občané za evropský rozvoj Bulharska (GERB) a bývalý premiér Bojko Borisov prohlásil, že země nutně potřebuje pomoc MMF. „Okamžitě by se měl povolat MMF. Je to jediná možnost. Příští rozpočet by měl připravit fond,” řekl Borisov novinářům v parlamentu. Pozvání MMF by podle něj uklidnilo situaci v zemi.

Foto: Stoyan Nenov, Reuters

Bulhaři čekají před bankou First Investment

Bulharsko čekají předčasné volby

Podle Borisova by současná vláda měla zůstat do konce července, aby zahájila jednání s MMF. Lídři bulharských stran se v pátek dohodli, že 5. října se budou konat předčasné volby.

Na uspořádání nových voleb se strany dohodly před dvěma týdny s ohledem na ztráty, které v nedávných volbách do Evropského parlamentu utrpěla socialistická strana, hlavní provládní formace. Konec kabinetu premiéra Plamena Orešarského se stal jasným poté, co se pro volby vyslovil začátkem června šéf Hnutí za práva a svobody (DPS), které reprezentuje tureckou menšinu a jehož podpora byla pro udržení vlády.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám