Hlavní obsah

Andrej Babiš vyhrál spor o evidenci ve svazcích StB

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava
Aktualizováno

Ministr financí Andrej Babiš ve čtvrtek u Okresního soudu Bratislava I vyhrál spor ve věci žaloby na slovenský Ústav paměti národa (ÚPN). Domohl se verdiktu, že ho komunistická Státní bezpečnost (StB) neprávem evidovala coby agenta s krycím jménem Bureš.

Šéf ÚPN Ondrej Krajňák byl rozhodnutím soudu zaskočenVideo: Česká televize ČT24

 
Článek

Soudkyně v odůvodnění rozsudku uvedla, že přelíčením nebylo prokázáno, že navrhovatel byl evidovaný jako agent a že by vědomě spolupracoval s StB jako agent. „Z předložených důkazů vyplývá, že jméno agent Bureš se v těchto svazcích nachází, ale vědomá spolupráce navrhovatele tímto prokázána nebyla,“ řekla soudkyně.

Babišův právní zástupce byl s rozsudkem spokojený. „Tento rozsudek jsme očekávali. Spravedlnost zvítězila,” uvedl právník Vojtech Agner.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Rozhodnutím soudu jsme tak trochu zaskočeni. Považuji to za smutný den ve slovenské justici
Ondrej Krajňák, šéf ÚPN

Soud navrhovateli vyhověl v plném rozsahu. Rozsudek ale není pravomocný a ÚPN se proti němu odvolá.

„Rozhodnutí soudu bereme na vědomí a respektujeme ho, ale v každém případě se odvoláme. Tímto rozhodnutím soudu jsme tak trochu zaskočeni. Já osobně to považuji za smutný den ve slovenské justici. Neměli bychom dovolit, aby nám přepisovali historii estébáci,“ uvedl šéf ÚPN Ondrej Krajňák.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr financí Andrej Babiš

Nevylučuje, že podobných sporů bude nyní víc. „My jsme dali soudu k dispozici velmi hodnověrné materiály. Neuspěli jsme, i když jsme dali soudu k dispozici dvanáct spisů,“ dodal Krajňák. ÚPN podle něj udělá vše pro to, aby se dál bránil. „Máme odpovědnost nejen vůči našemu národu, ale také vůči českému národu. Jsme přesvědčeni, že materiál, který se týká agenta Babiše, byl hodnověrný, byl pravý a agent opravdu spolupracoval,“ zdůraznil.

U Krajského soudu se chce ÚPN bránit stejným způsobem. Krajňák poznamenal, že v souvislosti s případem nebyly na ÚPN vyvíjeny žádné politické tlaky.

Archivní svazky jsou podle expertů autentické

Právní zástupce ÚPN v závěrečné řeči uvedl, že existují všechny podmínky pro to, aby soud žalobu zamítl. „ÚPN není právním zástupcem StB a nenese odpovědnost za její činnost. Je absurdní, že ÚPN je postaven do role obhájce činnosti StB, místo aby ji odhaloval. Zákon ukládá ÚPN, aby dokumenty StB zveřejňoval. Za to ústav nemůže být žalován. Žádáme, aby soud žalobu v celém rozsahu zamítl. ÚPN předložil 12 svazků, které dokazují působení pana Babiše v StB. Tyto dokazují, že pan Babiš s StB spolupracoval. Svazky StB jsou hodnověrné, protože byly součástí bezpečnostních prověrek. Žalující byl agentem a podepsal závazek ke spolupráci. S příslušníky StB se žalující setkal minimálně 17krát,“ uvedl.

Výpovědi bývalých příslušníků StB ve prospěch Babiše označil za nedůvěryhodné.

Babišův právní zástupce v závěrečné řeči uvedl, že u soudu nebyla prokázána žádná forma spolupráce s StB, a odkázal na výpovědi bývalých důstojníků Státní bezpečnosti u soudu.

„V soudním přelíčení nebylo prokázáno, že dokumenty týkající se agenta Bureše, které byly údajně po roce 1989 zničeny, skutečně existovaly. Evidence žalujícího jako agenta je neoprávněná. Žalující strana navrhuje, aby soud vynesl rozsudek, že Babiš nikdy s StB nespolupracoval,“ prohlásil.

Andrej Babiš se k soudu nedostavil.

ÚPN na Slovensku spravuje archivní dokumenty StB. V průběhu přelíčení předložil několik archivních svazků týkajících se agenta Bureše a byli předvoláni svědci. Odborný pracovník českého Ústavu pro studium totalitních režimů Radek Schovánek u soudu například vypověděl, že spisy StB týkající se agenta Bureše působí autenticky.

Rovněž zaměstnanec ÚPN Jerguš Sivoš prohlásil, že evidence spisů a později svazků týkajících se tohoto případu byla vedena v souladu s interními normami Ministerstva vnitra ČSSR.

Výpovědi ve prospěch Babiše

Soud vyslechl i několik bývalých příslušníků StB, kteří vypovídali ve prospěch Babiše.

Někdejší důstojník Július Šuman popřel, že by v 80. letech získal Babiše ke spolupráci jako agenta. „Zpráva o získání agenta Bureše není pravdivá,“ uvedl Šuman. Další bývalý důstojník Andrej Kuľha zase řekl, že archivní svazky vedené na Babiše ukazují pouze na nevědomou spolupráci.

Babiš se osobně zúčastnil pouze prvního stání u soudu a vědomou spolupráci s StB popřel. „Je to od začátku zmanipulované. Nikdy jsem nic nepodepsal,“ uvedl český ministr při odchodu od soudu. Připustil pouze, že jako pracovník podniku zahraničního obchodu Petrimex přicházel s příslušníky StB do styku.

Související témata

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda hnutí ANO a kandidát na ministra financí Andrej Babiš

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám