Hlavní obsah

Evropě hrozí škody za bilióny, pokud nebude bojovat s oteplováním

Brusel

Globální klimatické změny by Evropskou unii v případě nečinnosti mohly v budoucnu stát nejméně 190 miliard eur (přes 5,2 biliónu korun) ročně. Tvrdí to nová studie Společného výzkumného střediska (JRC), které je poradním vědeckým orgánem Evropské komise.

Foto: Stringer, Reuters

Článek

Studie uvádí, že bez opatření proti oteplování by se v letech 2071 až 2100 zvýšila celosvětová teplota o 3,5 stupně a že četnost extrémních výkyvů počasí by se zdvojnásobila.

Podle dokumentu by si horka ročně vyžádala až 200 000 obětí, což je dvojnásobek oproti bilanci úmrtí, která jsou v současné době s vysokými teplotami spojována. Vedra by vedla k častějším lesním požárům, plameny by mohly v jižní Evropě spálit až 8000 kilometrů čtverečních.

Říční záplavy by způsobily škody přes 10 miliard eur (274 miliard korun) a zvýšená hladina moří by oproti nynějšku způsobovala trojnásobné škody.

Studie JRC se věnuje devíti oblastem – zemědělství, říčním záplavám, pobřežním regionům, turismu, energetice, suchu, lesním požárům, dopravní infrastruktuře a zdraví. Týká se období let 2071 až 2100, k vyhodnocení očekávaných dopadů středisko použilo aktuální ekonomické a populační statisticky, nynější 28člennou EU a ceny eura z roku 2005, poznamenala agentura Bloomberg.

Reklama

Výběr článků

Načítám