Hlavní obsah

NATO kritizuje Moskvu za nedodržování mezinárodních závazků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Moskva podle generálního tajemníka Severoatlantické aliance Anderse Fogha Rasmussena dál nerespektuje své mezinárodní závazky. Řekl to před středečním druhým dnem jednání ministrů zahraničí členských zemí Aliance. Ti proto budou muset posoudit nynější vztahy NATO s Ruskem a rozhodnout, co dál. Podpoří také Gruzii.

Foto: Petr Horník, Právo

Generální tajemník NATO Fogh Rasmussen.

Článek

„Je mi líto, že to musím říci, ale nevidíme známky toho, že by Rusko respektovalo své mezinárodní závazky,” řekl Rasmussen při příchodu na jednání. Připomněl, že Aliance v reakci na ukrajinskou krizi a ruskou anexi poloostrova Krym přerušila praktickou spolupráci s Moskvou.

Rasmussen připomněl, že Rusko vůči Ukrajině používá nový způsob vedení konfliktu. Proto bude Aliance jednat o tom, jak podobné „nejednoznačné hrozby” chápat, jak je v budoucnu včas rozpoznat a jak se s nimi vypořádat. NATO také podle něj posoudí další možnosti podpory Ukrajiny, včetně zřízení nových fondů. Na část jednání šéfů aliančních diplomacií byl pozván také jejich ukrajinský kolega Pavlo Klimkin. Vysvětlit by mohl mírový plán prezidenta Petra Porošenka a další aspekty vývoje na východě země.

Podpora sousedům Ruska 

NATO v reakci na krizi okolo Ukrajiny posílilo vojenská cvičení v členských zemích na východě kontinentu, hlídkování v Baltu i Černém moři a vzdušnou ochranu Pobaltí. Roste diskuse o možném rozmístění vojáků spojeneckých zemí na východě NATO. [celá zpráva]

NATO v příštích týdnech připraví i „významný balík" podpory Gruzii, který by měl kavkazské zemi pomoci při jejím sbližování s NATO, řekl dále Rasmussen. „Dveře do NATO zůstávají otevřené. Žádná třetí země nemá právo rozšíření NATO vetovat," prohlásil Rasmussen při příchodu na středeční jednání.

Ačkoli Gruzie o členství v Alianci usiluje už několik let, některé členské země poukazují na možnou odmítavou reakci Ruské federace v případě jejího přijetí. NATO v roce 2008 na summitu v Bukurešti možnost budoucího přijetí Gruzie naznačilo a pak zopakovalo. [celá zpráva]

O poskytnutí balíku podpory bude muset rozhodnout alianční summit plánovaný na září do Velké Británie. „Poskytneme uchazečům podporu, kterou potřebují, aby dveřmi mohli projít," uvedl Rasmusen. Summit tak zřejmě nenaplní očekávání Gruzie, že by už v září mohla slyšet přizvání k účasti v Akčním plánu členství, tedy pozvánku do alianční „předsíně".

Uvedl také, že nejpozději do konce roku 2015 NATO zhodnotí, zda ke vstupu pozvat Černou horu.

Reklama

Výběr článků

Načítám