Hlavní obsah

Španělský soud obvinil sestru nového krále z podvodů

– Madrid • Aktualizováno

Španělský soud ve středu obvinil sestru španělského krále Felipeho VI., infantku Cristinu, z praní špinavých peněz a daňových podvodů. Otevírá se tak možnost k zahájení procesu. Obvinění ze strany soudce Josého Castra se čekalo, i když proti byla prokuratura. Proces může poškodit image nového krále a celé monarchie.

Foto: Manu Fernandez, ČTK/AP

Infantka Cristina

Článek

Vyšetřovací soudce infantku viní ze spoluodpovědnosti za údajnou trestnou činnost jejího manžela, bývalého házenkáře Iňakiho Urdangarina. Dcera krále Juana Carlose I., který abdikoval minulý týden, tvrdí, že o machinacích svého manžela nic nevěděla. Také prokuratura se podle tisku proti snaze vyšetřovacího soudce obvinit infantku ohradila. Neexistují prý žádné přímé důkazy o zapojení členky královy rodiny do nelegálních obchodů jejího muže.

Devětačtyřicetiletá Cristina vlastnila spolu se svým mužem, bývalou sportovní hvězdou v házené, konzultační a realitní společnost Aizoon. Podle vyšetřovatelů se jednalo o fiktivní firmu, která vznikla za účelem vyvedení státních peněz z nadace vedené právě Urdangarinem.

Urdangarin je stíhán za to, že spolu s dalším majitelem neziskové organizace Nóos získával výhodně kontrakty a převáděl peníze do jiných podniků včetně Aizoonu. Castro chce dokázat, že tímto způsobem bylo do Aizoonu převedeno 1,2 miliónu eur. V kauze Nóos princezna, známá jako milovnice lyžování a plachtění, jako obviněná nefiguruje.

Soudce Castro tvrdí, že manželé nevykázali v daňovém prohlášení mnohé z výdajů Aizoonu, které byly ale viditelně osobní povahy. Pokud by celková suma přesáhla 120 000 eur (3,3 miliónu korun), jednalo by se o trestný čin, který španělské právo trestá vězením. [celá zpráva]

Skandál v králově rodině otřásl důvěrou Španělů v monarchii. Obnovení dobrého jména královské rodiny je přitom jedním z hlavních cílů nového panovníka. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám