Hlavní obsah

Separatisté na Ukrajině sestřelili vrtulník navzdory příměří. Devět mrtvých

– Kyjev • Aktualizováno

U východoukrajinského Slavjansku v úterý sestřelili proruští separatisté vojenský vrtulník. Stalo se tak i navzdory uzavřenému příměří. Na palubě přišlo o život zřejmě devět lidí. Oznámení přinesla podle agentury Reuters ukrajinská armáda. Separatisté sestřelení stroje potvrdili.

Foto: Evgeniy Maloletka, ČTK/AP

Proruští ozbrojenci na východě Ukrajiny

Článek

Jde o nejvážnější porušení klidu zbraní, na kterém se obě strany konfliktu v pondělí dohodly. Povstalci i armáda se v úterý navzájem opakovaně obvinili z nedodržování závazků.

Armádní mluvčí bez dalších podrobností uvedl, že helikoptéra přepravovala vojenský náklad a že na palubě bylo celkem devět lidí, z toho tři členové posádky. Šéf ukrajinského Střediska pro vojenská a politická studia Dmytro Tymčuk, který má podle Reuters v armádě dobré informační zdroje, sdělil, že se vrtulník zřítil po zásahu ručně odpalované střely.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

I přes pondělní prohlášení o příměří mezi povstalci a armádou v noci na východě Ukrajiny pokračovaly ozbrojené srážky. Podle vzbouřenců vojáci odstřelovali západ Luhanské oblasti, armáda hlásí dva pumové útoky radikálů na železniční trať spojující Luhansk s Moskvou. Střelba se v noci ozývala i z okolí Slavjanska v Doněcké oblasti.

Dohodu o příměří v pondělí v Doněcku uzavřeli zástupci kyjevského ústředního vedení s představiteli doněcké a luhanské "lidové republiky". K závazku oboustranného zastavení palby, které vyprší v pátek ráno, přispěla i mise zprostředkovatelů z Ruska a Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE).

Střílelo se i v jiných oblastech Ukrajiny

Noční útok jednotek ukrajinské armády na město Pryvillja na západě Luhanské oblasti si podle povstalců vyžádal jednu mrtvou a jednu zraněnou ženu. Granáty prý rovněž zasáhly jeden z místních dolů, který prý v důsledku armádního útoku zatopila voda.

Podle zpráv ukrajinských médií se nad ránem střílelo z minometů a granátometů i v okolí Slavjanska v Doněcké oblasti. Není ale zřejmé, která strana tam příměří porušila.

Mluvčí ukrajinského velení Vladislav Selezňov novinářům v Kyjevě oznámil, že povstalci v noci odpálili dvě nálože u železničního náspu na trati spojující Luhansk s Moskvou. Provoz v železničním koridoru byl přerušen, oběti na životech si exploze nevyžádaly.

Vzbouřenci podle Selezňova ostřelovali kontrolní posty na silnici spojující města Severodoněck a Starobilsk v Luhanské oblasti. Jejich útok prý armáda odrazila.

Reklama

Související články

Navzdory příměří se na Ukrajině bojuje

Přestože ukrajinský prezident Petro Porošenko v pátek vyhlásil jednostranné příměří, boje na východě Ukrajiny pokračují. V noci byly napadeny tři pohraniční...

Výběr článků

Načítám