Hlavní obsah

Bývalý mluvčí premiéra Camerona je vinen v kauze odposlechů

– Londýn • Aktualizováno
Novinky, rei

Soud v Londýně v úterý uznal vinným Andyho Coulsona v kauze nelegálních odposlechů telefonů stovek lidí. Coulson býval tiskovým tajemníkem premiéra Davida Camerona a před tím šéfredaktorem bulvárního listu News of the World. Jeho předchůdkyni na pozici v týdeníku Rebeku Brooksovou naopak soud všech čtyř obvinění zprostil.

Foto: Luke Macgregor, Reuters

Andy Coulson přichází k soudu Old Bailey

Článek

Coulson si verdikt vyslechl bez pohnutí, zatímco Brooksová vypadala pobledle a měla slzy na krajíčku. Od soudu pak odešla po boku svého manžela. Toho a ještě jednoho muže soud zbavil obvinění z maření výkonu spravedlnosti, informoval server The Guardian.

Brooksová i Coulson svorně tvrdili, že o masivním odposlouchávání, které se týkalo stovek lidí včetně osobností showbusinessu a politiky, ale i obětí trestných činů, nevěděli.

Coulson nicméně přiznal, že měl přístup k tajným vládním materiálům a už v roce 2004 poslouchal zprávy z hlasové schránky bývalého ministra vnitra Davida Blunketta.

Foto: Luke Macgregor, Reuters

Rebekah Brooksová přichází k londýnskému soudu Old Bailey

Z pozice šéfredaktora odešel v lednu 2007, když se novinář, který se specializoval na královskou rodinu, přiznal, že odposlouchával telefony v Buckinghamském paláci. Následně ale Coulson nastoupil jako tiskový tajemník konzervativní strany a po jejich volebních úspěchu působil jako mluvčí premiéra Davida Camerona. Ten s ním pak poměr rozvázal, když vyšlo najevo, jak rozšířené odposlouchávání bylo.

Noviny News of the World patřily miliardářovi Rupertu Murdochovi, který se kvůli skandálu rozhodl list po 168 letech existence v roce 2011 zrušit.

Reklama

Výběr článků

Načítám