Hlavní obsah

Separatisté na východě Ukrajiny dodrží příměří, Moskva pošle pozorovatele

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Doněck/Kyjev
Aktualizováno

V Doněcku v pondělí začaly trojstranné rozhovory, které by měly vést k realizaci mírového plánu ukrajinského prezidenta Petra Porošenka. Jednání se účastní i vedoucí představitelé separatistů, napsala ruská agentura RIA Novosti. Podle ní se zavázali dodržovat příměří do tohoto pátku, které vyhlásil Porošenko.

Foto: Shamil Zhumatov, Reuters

Premiér samozvané Doněcké lidové republiky Aleksandr Borodaj

Článek

„V reakci na přerušení bojů ze strany Kyjeva se zavazujeme přerušit boj do 27. června,” řekl premiér samozvané Doněcké lidové republiky Aleksandr Borodaj. Dodal, že přerušení bojů je důležité, neboť se tak „můžeme domluvit a zahájit jednání o vedení rozhovorů o mírovém řešení konfliktu”.

Podle něj také ustanou přesuny vojsk na teritoriích obou republik.

Borodaj si přál, aby na příměří dohlíželo Rusko a uspěl. Porošenko navrhl Moskvě, aby na Ukrajinu vyslala pozorovatele. Prezident to telefonicky sdělil německé kancléřce Angele Merkelové.

Zasedání bylo považováno od počátku za přelomové, protože to bylo první jednání mezi kyjevskou vládou a separatisty.

„Rozhovorů v Doněcku se zúčastní zvláštní vyslankyně Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) Heidi Tagliaviniová a ruský velvyslanec Michail Zurabov. Na přání hlavy státu se zasedání zúčastní druhý prezident Ukrajiny Leonid Kučma,“ stojí v prohlášení kanceláře prezidenta podle Ukrajinské pravdy.

Separatisté přijeli na jednání

Zpravodaj ruské agentury RIA-Novosti uvedl, že na zasedání přijeli dva zástupci OSBE, Kučma i Zurabov, ale také hlava hnutí Ukrajinská volba (Ukrajinskyj vybir) Viktor Medvedčuk, premiér samozvané Doněcké lidové republiky Aleksandr Borodaj a předseda proruského hnutí Jihovýchod Oleg Carev. Se zpožděním dorazili i zástupci Luhanské lidové republiky.

Foto: Dmitry Lovetsky, ČTK/AP

Bývalý ukrajinský poslanec Oleg Carev v doprovodu bojovníků separatistů

Medvedčuk má mandát od doněckých separatistů

„Cílem jednání je realizace mírového plánu na urovnání situace na východě Ukrajiny, zastavení krveprolití, odvrácení dalších obětí a zachování jednoty země,” uvedl Medvedčuk na webových stránkách svého hnutí.

Podle serveru Cenzor Medvedčuk už dříve jednal se zástupci samozvané Doněcké lidové republiky a dostal od nich mandát k vyjednávání s Kyjevem. Jeho zprostředkovatelskou misi údajně podporuje Vladimir Putin.

Medvedčuk je na Ukrajině považován za radikálního obhájce ruských zájmů, je zastáncem federalizace země a vstupu Ukrajiny do celní unie ovládané Moskvou. Medvedčuk udržuje osobní kontakty s kremelským vedením, kmotrem jeho nejmladší dcery je ruský prezident.

Reklama

Výběr článků

Načítám