Hlavní obsah

Litevská prezidentka přirovnala Putina k Hitlerovi a Stalinovi

Vilnius

Litevská prezidentka Dalia Grybauskaitéová přirovnala taktiku ruského prezidenta Vladimira Putina ve vztahu k Ukrajině k postupu, k němuž se uchylovali diktátoři Adolf Hitler a Josif Stalin. V rozhovoru s německým zpravodajským magazínem Focus rovněž řekla, že Moskva se snaží přemluvit pobaltské státy k opuštění NATO výměnou za levnější ropu a zemní plyn.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Litevská prezidentka Dalia Grybauskaitéová v Bruselu

Článek

Grybauskaitéová zdaleka není první političkou, která v poslední době přirovnala Putina k Hitlerovi. Například bývalá americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová v březnu prohlásila, že Putinův zábor Krymu se podobá anexím, které učinil Hitler v letech bezprostředně před 2. světovou válkou. Druhý den ale svá slova mírnila s tím, že nešlo o přímé srovnání.

Na otázku, zda taková srovnání nejsou přehnaná, litevská prezidentka řekla, že Putin "využívá národnost jako záminku k dobytí území vojenskými prostředky". "Přesně to dělali Stalin a Hitler. Taková srovnání jsou naprosto trefná," prohlásila Grybauskaitéová.

Nejen Ukrajinci, ale také pobaltské státy a Polsko podle ní neustále pociťují ruskou agresi. Takřka každý týden se prý konají cvičení ruské armády v Kaliningradské oblasti na hranicích s Litvou. "Tamní militarizace je obrovská," poznamenala.

Neustále prý dochází rovněž k malým provokacím. Například nedávno se údajně ruské plavidlo pokusilo znemožnit pokládání rozvodu elektřiny v Baltském moři.

V nejistotě

Rusko chce podle Grybauskaitéové udržovat baltské státy v ekonomické a energetické závislosti a učinit z nich nespolehlivé členy NATO a EU. Podle prezidentky už zjevně Moskva nabídla Estonsku a Lotyšsku snížení cen ropy a zemního plynu, pokud vystoupí z NATO.

Grybauskaitéová, která byla nedávno zvolena na druhé funkční období, nevěří v brzké řešení ukrajinské krize a Putinovi prý ani v nejmenším nevěří. "Je velmi vypočítavý. Co slíbí, to nedodrží. A když ano, tak jenom tehdy, když se mu to hodí," poznamenala litevská hlava státu.

"Putin má misionářskou vizi bránit východní polokouli. Má na zřeteli Rusko, jaké bývalo v dobách Kateřiny Veliké," řekla také Grybauskaitéová v rozhovoru pro Focus, jehož aktuální číslo vychází dnes.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám